Доступність посилання

ТОП новини

Президентка Єврокомісії оголосила про виділення Кишиневу 2 млрд доларів і закликала молдован прийти на вибори


Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн (ліворуч) і президентка Молдови Мая Санду на пресконференції в Кишиневі, 10 жовтня 2024 року
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн (ліворуч) і президентка Молдови Мая Санду на пресконференції в Кишиневі, 10 жовтня 2024 року

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн закликала молдован цього місяця взяти участь у двох вирішальних голосуваннях і оголосила, що Європейський союз виділив 1,8 мільярда євро (це 1,97 мільярда доларів) на фінансову підтримку економіки однієї з найбідніших країн Європи впродовж наступних трьох років.

Прозахідна президентка Мая Санду балотується на другий термін 20 жовтня, коли виборці також висловляться на референдумі щодо приєднання до Європейського союзу.

Фон дер Ляєн, яка прибула до Молдови 10 жовтня, на спільній із Санду пресконференції закликала молдован прийти на виборчі дільниці, щоб висловити свій «вільний і суверенний вибір». Президентка Єврокомісії сказала, що «місце Молдови в Європейському союзі», а членство в блоці може сприяти «подвоєнню економіки країни в найближчі 10 років».

Вона додала, що пакет допомоги від ЄС буде використаний для інвестицій у «сфери, які сприятимуть економічному зростанню та державним послугам», таким як ремонт шкіл, будівництво двох нових лікарень у містах Белць та Кагул, будівництво доріг і мостів для сполучення Молдови з її сусідами, а також розвиток енергетичної мережі країни.

Санду назвала пакет фінансової підтримки «символом довіри до потенціалу розвитку Молдови», подякувавши за багаторічну підтримку своєї країни з боку ЄС.

Під керівництвом Санду, яка здобула освіту в США і прийшла до влади після перемоги над підтримуваним Росією президентом Ігорем Додоном у 2020 році, Молдова зробила поворот у бік Заходу, засудивши неспровоковане вторгнення Москви в Україну та приєднавшись до режиму санкцій ЄС проти Кремля.

Молдова отримала статус кандидата в ЄС у червні 2022 року та розпочала переговори про членство з блоком на початку цього року. Це спонукало Росію посилити спроби підірвати довіру до уряду Молдови та представити РФ як кращу альтернативу для цієї країни.

Заплановані на 20 жовтня два голосування розглядаються як переломний момент для майбутнього Молдови, де Росія все ще має величезний вплив і 33 роки тримає понад тисячу військових у сепаратистському Придністровському регіоні.

Форум

XS
SM
MD
LG