Доступність посилання

ТОП новини

Неурядові організації Грузії планують оскаржувати закон про «іноагентів» у Конституційному суді


Парламент Грузії 28 травня подолав вето президентки Саломе Зурабішвілі на суперечливий закон про «іноземних агентів», незважаючи на масові протести
Парламент Грузії 28 травня подолав вето президентки Саломе Зурабішвілі на суперечливий закон про «іноземних агентів», незважаючи на масові протести

Неурядові організації, що діють у Грузії, заявляють про намір боротися проти закону про «іноагентів» у Конституційному суді, передає проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу».

На спільному брифінгу, що відбувся 30 травня, кілька НУО оголосили, що будуть використовувати внутрішні та міжнародні механізми, щоб запобігти використанню закону до його повного скасування:

«Грузинські неурядові організації продовжують судову боротьбу із російським законодавством. Ми заявляємо, що не житимемо за нормами російського права… Конституційний суд може діяти з наданими Конституцією повноваженнями та призупинити дію відповідних статей закону… Ми не вважаємо Конституційний суд єдиним способом нашої правової боротьби. Якщо Конституційний Суд не діятиме своєчасно та в конституційних рамках, ми скористаємося альтернативним правовим механізмом. Водночас, ми готуємося подати скаргу до Європейського суду з прав людини».

Читайте також: США засудили остаточне схвалення парламентом Грузії «закону про іноагентів»

Автори заяви додають, що «усі неурядові та медійні організації можуть стати учасниками цієї боротьби».

«Ми переможемо разом. Ні російському закону! Так – Європі!» – йдеться в повідомленні представників громадськості.

Парламент Грузії 28 травня подолав вето президентки Саломе Зурабішвілі на суперечливий закон про «іноземних агентів», незважаючи на масові протести і застереження Заходу щодо законодавства, яке порівнюють із аналогічним російським законом, що використовується для придушення громадянського суспільства.

Згідно з Конституцією Грузії, тепер закон «Про прозорість іноземного впливу» у триденний термін передається президенту Грузії. Саломе Зурабішвілі у 5-денний термін може підписати й опублікувати його. Якщо вона відмовиться від підписання, закон у 5-денний термін підпише й опублікує голова парламенту – Шалва Папуашвілі.

Таким чином, документ може бути опублікований вже на початку червня.

Читайте також: Боррель: ЄС «глибоко шкодує» про подолання вето на закон про «іноагентів» у парламенті Грузії

Ухваленню документа передували протести десятків тисяч громадян країни, та критика міжнародних партнерів Грузії, зокрема, Євросоюз. У Брюсселі й інших західних столицях прямо заявляли, що закон, схожий на російське законодавство про «іноагентів», буде перешкодою на шляху країни до ЄС. Стратегічний партнер Грузії – США – оголосив про візові обмеження для представників грузинської влади і початок перегляду двосторонніх відносин.

Ініціатор закону – партія «Грузинська мрія» – засудила міжнародний тиск. Вона стверджує, що закон є необхідним для прозорості іноземного фінансування організацій і захисту суверенітету країни. Представниця МЗС Росії Марія Захарова заявила про підтримку позиції «Грузинської мрії» і назвала реакцію західних країн «шантажем».

Форум

XS
SM
MD
LG