Доступність посилання

ТОП новини

«Ймовірно, не встигнемо зробити це вчасно»: конгресвумен про американську допомогу Україні в 2025-му


«Ми завжди повинні знаходити правильне поєднання між підтримкою свободи в усьому світі і дуже обережним ставленням до грошей американських платників податків», – Селесте Мелой
«Ми завжди повинні знаходити правильне поєднання між підтримкою свободи в усьому світі і дуже обережним ставленням до грошей американських платників податків», – Селесте Мелой

Конгрес США, ймовірно, не встигне вчасно ухвалити бюджет, а отже і виділення допомоги Україні, заявила в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода Селесте Мелой, конгресвумен від Республіканської партії, відповідаючи на запитання про те, на яку допомогу може розраховувати Україна в наступному році.

«Єдине, на що можна розраховувати, коли йдеться про ухвалення бюджету Конгресом, це те, що ми, ймовірно, не встигнемо зробити це вчасно, особливо в рік президентських виборів. Тож розмірковувати зараз, на яку допомогу можна розраховувати, мабуть, все одно, що грати в азартні ігри», – зазначила Селесте Мелой.

За її словами, на виділення допомоги впливає багато факторів, пов’язаних із політикою США, «тому було б нерозумно робити якісь конкретні припущення в цей момент».

Водночас, членкиня Палати представників Конгресу США зауважила, що чим більше Україна може продемонструвати підзвітність виділених коштів і чіткий план, тим простіше США продовжувати надавати підтримку.

Цю ідею, каже Мелой, намагається донести щоразу, коли говорить із представниками українського уряду.

«Ми завжди повинні знаходити правильне поєднання між підтримкою свободи в усьому світі і дуже обережним ставленням до грошей американських платників податків. І чим більше українці зможуть продемонструвати нам, що вони дуже дбайливо ставляться до грошей американських платників податків, тим легше буде вести цю розмову в Конгресі», – сказала конгресвумен.

Її підтримав і конгресмен Джиммі Панетта. За його словами, нагляд і підзвітність американської допомоги – одна із причин, чому члени Палати представників Конгресу приїхали до України.

«Ми несемо відповідальність перед нашими виборцями. Коли ми погоджуємося на те, щоб так багато грошей витрачалося в чужих країнах, ми повинні переконатися, що це робиться належним чином, точно і з правильними цілями», – сказав конгресмен-демократ Панетта.

У квітні Сенат США услід за Палатою представників проголосував за пакет військової допомоги, який включає понад 60 мільярдів доларів для України, після місяців суперечок.

Радник Білого дому Джон Кірбі після цього зазначав, що після ухвалення законопроєкту з підтримкою України США «виділять одразу пакети для задоволення негайних оборонних потреб ЗСУ, а потім зосередяться на забезпеченні довгострокової стратегії Києва щодо відсічі агресії РФ».

Форум

XS
SM
MD
LG