Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі відкрили дошку загиблому офіцеру, двічі кавалеру ордена Богдана Хмельницького Олександрові Іванченку


Меморіальну таблицю встановили на будівлі гімназії, де він навчався
Меморіальну таблицю встановили на будівлі гімназії, де він навчався

На будівлі гімназії №49 у Дніпрі 2 травня відкрили меморіальну дошку загиблому старшому лейтенантові, двічі кавалеру ордена Богдана Хмельницького Олександрові Іванченку. Пам’ятний знак встановили на навчальному закладі, який він закінчив.

На церемонію відкриття прийшли рідні й друзі військового, бойові побратими, учні, вчителі, передає кореспондентка Радіо Свобода.

Старший лейтенант ЗСУ, позивний «Грозний» – Олександр Іванченко з Дніпра – у мирному житті був приватним підприємцем. Пішов на фронт добровольцем: у перший день повномасштабного вторгнення Росії в Україну вирішив йти служити. Записався до терборони, потрапив до 128-ої бригади, воював на Донецькому напрямку.

«Олександра я знаю з перших днів у бригаді, спершу – як командира взводу, потім командира роти. Справжній офіцер, патріот, хоробрий, не ховався за спинами підлеглих. У квітні 2022 року вони першими з нашої бригади вийшли на бойові позиції», – сказав на відкритті дошки комбат бригади Олександр Водолазький.

41-річний Олександр Іванченко загинув 27 липня 2022 року в бою між Великою Новосілкою й Рівнополем.

«У нас був такий ритуал: вранці п’ю каву, а він проїздить повз будинок машиною на роботу. «Мамо, помахай мені». І я махала… Я і зараз махаю, коли бачу схожі машини. Мені здається, що він ще живий… Я б могла багато розповідати про сина. Він дуже любив життя, він надихав на життя оточуючих, він сповідував нашу національну ідею, вірив у те, що Україна колись буде вільною, розвинутою країною», – каже мати Лана Іванченко.

«Заростуть окопи травою, розмінуємо ми поля, розбудуємо храми, міста, села, але наші загиблі діти вже ніколи не повернуться. Хіба в снах і на світлинах», – зазначив батько загиблого бійця Володимир Іванченко.

Олександр Іванченко нагороджений двома орденами Богдана Хмельницького – за життя й посмертно. У нього залишилися батьки, дружина і двоє дітей.

Дошку бійцеві відкрили коштом його родини. Меморіальний знак освятив священик ПЦУ.

Форум

XS
SM
MD
LG