Доступність посилання

ТОП новини

Кулеба: до України повернули з Росії п’ятьох депортованих дітей-сиріт


До України повернули дітей-сиріт вихованців Новопетрівського інтернату Миколаївської області
До України повернули дітей-сиріт вихованців Новопетрівського інтернату Миколаївської області

Команда Save Ukraine повернула до України п’ятьох депортованих дітей-сиріт вихованців Новопетрівського інтернату Миколаївської області, яких депортували до Росії у 2022 році. Про це 31 травня повідомив засновник організації Save Ukraine Микола Кулеба

«Діти виживали цілих 3 місяці на самісінькій лінії фронту, ховалися від бомб та ракет у підвалі без їжі та води, а потім ще й пережили жахи депортації. У середині липня 2022 року їх під дулами автоматів викрали росіяни та перемістили на окуповану територію… У жовтні 2022 року окупанти вивезли їх у Крим, а потім – в Анапу Краснодарського краю (Росія – ред.)», – написав Кулеба.

Він зазначив, що спочатку дітей вдалося вивезти у Грузію, а сьогодні їх передали законним опікунам в Україні.

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували близько 20 тисяч дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно.

Українські правозахисники наполягають, що дітей, силоміць переміщених із України, «сотні тисяч». Колишній Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба в лютому заявив, що ця цифра відповідає дійсності тільки стосовно ідентифікованих Україною дітей.

Повернути в Україну, за даними влади на січень 2024 року, поки що вдалося близько 500 дітей.

Форум

XS
SM
MD
LG