Доступність посилання

ТОП новини

«Залежить від обставин». Прем’єрка Данії прокоментувала удари літаками F-16 вглиб Росії


«Це має бути згідно з міжнародним правом. Але можна досягти цілей і за межами України – так», – зазначила Метте Фредеріксен.
«Це має бути згідно з міжнародним правом. Але можна досягти цілей і за межами України – так», – зазначила Метте Фредеріксен.

Удари України по цілях на території Росії мають відповідати міжнародному праву. Про це в коментарі Радіо Свобода заявила прем’єрка Данії Метте Фредеріксен, відповідаючи на запитання, чи поширюється дозвіл Данії використовувати її винищувачі Ф-16 для ударів по всій території Росії, чи лише частині.

«Не можна ставити це питання і чекати простої відповіді, тому що все залежить від обставин. Це має бути згідно з міжнародним правом. Але можна досягти цілей і за межами України – так», – зазначила Фредеріксен.

Коментуючи заяву українського президента Володимира Зеленського, що Україні потрібно щонайменше 128-м винищувачів, очільниця уряду Данії зазначила, що сподівається на мобілізацію зусиль партнерів.


«Президент Зеленський правий. Коли ми дивимося на кількість винищувачів у Росії, то вона дуже велика. Їх зараз використовують безпосередньо в Україні. А тому літаків, які ми можемо надати, буде недостатньо… Сподіваємося, що буде передаватися більша кількість літаків і що більше країн підтримуватимуть цей процес, а також навчання пілотів», – наголосила Фредеріксен.

Читайте також: Зеленський назвав далекобійні удари по авіабазах РФ одним із засобів протидії повітряним атакам

Аналізуючи побоювання деяких країн-партнерів щодо можливої ескалації, прем’єрка Данії сказала, що Україна «зобов’язана захищатися».

«Те ж стосується решти Європи. Маємо захистити наш континент, наші цінності та всіх людей. І тому маємо не тільки захищати Україну, а й перемогти росіян», – резюмувала Фредеріксен.

Днями стало відомо, що Нідерланди та Данія перебувають у «процесі передачі» Україні американських винищувачів F-16. Повідомлялось, що українські військові розпочнуть літати на F-16 вже цього літа, але додаткові подробиці через міркування оперативної безпеки не надавались.

Форум

XS
SM
MD
LG