Доступність посилання

ТОП новини

Велика Британія навчила 200 українських льотчиків пілотуванню F-16 – Поллард


Літак F-16, фото ілюстративне
Літак F-16, фото ілюстративне

Велика Британія навчила 200 українських льотчиків пілотуванню F-16, повідомив заступник міністра оборони Сполученого королівства Люк Поллард.

«Сьогодні я був присутнім на випуску останніх пілотів програми підготовки Королівських ВПС. Ці пілоти скоро літатимуть на українських F-16», – написав він у мережі Х.

Поллард наголосив, що його країна має намір надавати підтримку Україні «стільки, скільки потрібно».

Цифри, які наводить британський чиновник, на порядок більші від тих, про які заявляють у США та інших країнах. Їхнього підтвердження з інших джерел наразі немає.

Раніше президент США Джо Байден заявив, що в рамках підвищення потенціалу ЗСУ міністерство оборони США навчить ще 18 українських пілотів пілотуванню F-16.

Видання The Wall Street Journal раніше повідомляло, що зараз Україна має 11 навчених пілотуванню F-16 льотчиків. На початку 2025 року очікується прибуття до країни восьми пілотів, які завершують програму у США. У вересні 2024 року в Румунії розпочали навчання вісім стажистів. Декілька пілотів, за словами одного з джерел, проходили курс у Данії, але не змогли його завершити.

Перші винищувачі F-16 Україна отримала в серпні 2024 року. Загалом Києву обіцяно 79 літаків від Нідерландів, Данії, Бельгії та Норвегії. США планують поставити для таких винищувачів сучасні ракети, бомби та інші озброєння.

Форум

XS
SM
MD
LG