Доступність посилання

ТОП новини

Британія запровадила нові санкції проти «тіньового флоту» Росії


Нафтові танкери в Новоросійську, РФ (архівне фото)
Нафтові танкери в Новоросійську, РФ (архівне фото)

Велика Британія запровадила санкції проти ще 18 російських нафтових танкерів і чотирьох танкерів зі зрідженим природним газом, що, за словами уряду, є найбільшим кроком проти «тіньового флоту» Москви, який обходить обмежувальні заходи, запроваджені Заходом після неспровокованого вторгнення РФ в Україну.

«Ще 18 кораблям тіньового флоту буде заборонено відвідувати порти Сполученого Королівства, і вони не зможуть отримати доступ до провідних британських морських служб. Загальна кількість нафтових танкерів, які потрапили під санкції, досягне 43», – йдеться в заяві уряду.

Зазначається, що за рік нафтові танкери, які потрапили під дію останніх санкцій, перевезли нафти на 4,9 мільярда доларів. Під санкції також потрапила російська газова компанія АТ «Русгаздобыча», йдеться в повідомленні.

«Я взяв за себе особисту місію стримувати Кремль, … використовуючи всі наявні в моєму розпорядженні інструменти», – заявив міністр закордонних справ Британії Девід Леммі.

Видання Politico 17 жовтня опублікувало матеріал про те, що російські танкери тіньового флоту винні у розливах нафти по всьому світу. Це спільне розслідування з некомерційною журналістською групою SourceMaterial. Видання наводить як приклад два інциденти. Перший стався біля берегів Шотландії у березні цього року. Нафтова пляма, ймовірно залишена танкером Innova, що прямувала з Росії до Індії, була зафіксована на супутникових знімках.

Другий випадок стався у лютому біля берегів Італії. Танкер Aruna Gulcay, який йшов під прапором Маршаллових островів, імовірно залишив пляму завдовжки 47 кілометрів.

Читайте також: Російський «тіньовий флот» підвищує ризик розливу нафти в Балтійському морі – прикордонна служба Фінляндії

Неурядова організація SkyTruth, яка надала супутникові знімки, заявила про дев’ять випадків розливів нафти, викликаних танкерами тіньового флоту Росії. Фахівці вважають, що ці дев’ять випадків – мала частина реальної кількості інцидентів, оскільки відстежувати рух таких суден украй складно.

Захід звинувачує Росію у використанні часто небезпечно зношених суден для обходу санкцій ЄС, запроваджених після російського вторгнення 2022 року. Таким чином, Росія може обходити західні обмеження на експорт нафти, використовуючи кораблі, які не належать західним компаніям і які не застраховані західними страховиками. Однак це становить серйозну загрозу для океанів і Балтійського моря зокрема.

Форум

XS
SM
MD
LG