Доступність посилання

ТОП новини

«Удари по Києву відбуватимуться з російської території» – Боррель про те, чому важливий дозвіл на застосування зброї по РФ


Очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель
Очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель

Очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель вважає за необхідне знайти баланс між «ризиком ескалації» та «потребою українців захищатися», коли західні лідери ухвалюють рішення про дозвіл на застосування наданої Києву зброї по території РФ. Про це, як передає кореспондентка Радіо Свобода, Боррель сказав 28 травня перед засіданням міністрів оборони Євросоюзу.

«Немає жодних суперечностей, щоб воювати проти того, хто воює проти вас зі своєї території. Я впевнений, дехто обговорюватиме ризик ескалації, але потрібно збалансувати ризик ескалації та потребу українців захищатися. Бо якщо ти не можеш зайти туди, звідки йдуть атаки, ти абсолютно в асиметричній ситуації. І це стає все більше і більше вирішальним, тому що удари по Києву відбуватимуться з російської території», – попередив верховний комісар ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки.

Раніше генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ сказав, що союзникам по НАТО варто переглянути свою політику, яка не дозволяє Україні використовувати їхню зброю для ударів по території Росії.

22 травня спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон заявив, що Україні треба дати можливість воювати так, як вона вважає за потрібне. До цього стало відомо, що 13 членів Конгресу США закликали дозволити українській армії використовувати американську зброю для ударів по території Росії. Лист до голови Пентагону підписали і демократи, і республіканці.

20 травня глава Пентагону Ллойд Остін на пресконференції за підсумками засідання Контактної групи з питань оборони України висловив очікування, що Україна не буде застосовувати американську зброю за межами країни.

Після початку російського наступу на Харківщині президент України Володимир Зеленський заявив, що заборони на використання західної зброї для ударів по території РФ не має бути, оскільки йдеться не про наступ України, а про захист.

Читайте також: Шольц каже, що проти використання німецької зброї по цілях у Росії

14 травня видання Politico з посиланням на двох неназваних офіційних осіб США повідомило, що політика адміністрації Джо Байдена щодо заборони використання Україною наданої США зброї для ударів по території Росії не змінилася. Джерела Politico заявили, що військова допомога США Україні призначена «для оборони, а не для наступальних операцій» на території Росії.

Аналітики Інститут вивчення війни заявили, що українська операція щодо завдання ударів по системах у Росії, які безпосередньо підтримують наступальні наземні операції Росії на півночі Харківської області, за своєю суттю була б оборонною, і характеризувати таку спробу як «наступ» було б некоректно.

Форум

XS
SM
MD
LG