Доступність посилання

ТОП новини

Депутатка пояснила, чи може Україна бити по території РФ західною зброєю після рішення ПА НАТО


Резолюція має рекомендаційний характер, і, за словами Бобровської, ухвалювати рішення щодо дозволу Україні завдавати ударів по цілях усередині Росії наданою ними зброєю має кожна окрема країна-член Альянсу
Резолюція має рекомендаційний характер, і, за словами Бобровської, ухвалювати рішення щодо дозволу Україні завдавати ударів по цілях усередині Росії наданою ними зброєю має кожна окрема країна-член Альянсу

Парламентська асамблея НАТО ухвалила резолюцію щодо України, в якій українська делегація «змогла відстояти пункт» про надання права бити по законних військових цілях на території Росії, заявила в ефірі Радіо Свобода Соломія Бобровська, народна депутатка України із фракції «Голос», членкиня комітету з питань безпеки, оборони і розвідки.

Резолюція має рекомендаційний характер, і, за словами Бобровської, ухвалювати рішення щодо дозволу Україні завдавати ударів по цілях усередині Росії наданою ними зброєю має кожна окрема країна-член Альянсу.

«Резолюція лише підтримує і посилює і дає основу нам, українцям, працювати сьогодні в тому полі і підсилювати нашу позицію. Тому що би не сказав генсек і що би не прийняла резолюція, на жаль, рішення Штатів (США – ред.), це є окреме рішення Штатів», – зазначила Соломія Бобровська в ефірі «Свобода.Live».

Раніше очільник постійної делегації України в парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв повідомив про те, що асамблея закликала уряди своїх країн надати Україні дозвіл бити західною зброєю по території РФ.

Він зазначив, що «тепер парламентарі матимуть юридичні підстави для того, щоб ще більше тиснути на свої уряди з тим, щоб рішення ПА НАТО були втілені у життя».

Раніше генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ сказав, що союзникам по НАТО варто переглянути свою політику, яка не дозволяє Україні використовувати їхню зброю для ударів по території Росії.

22 травня спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон заявив, що Україні треба дати можливість воювати так, як вона вважає за потрібне. До цього стало відомо, що 13 членів Конгресу США закликали дозволити українській армії використовувати американську зброю для ударів по території Росії. Лист до голови Пентагону підписали і демократи, і республіканці.

20 травня глава Пентагону Ллойд Остін на пресконференції за підсумками засідання Контактної групи з питань оборони України висловив очікування, що Україна не буде застосовувати американську зброю за межами країни.

Після початку російського наступу на Харківщині президент України Володимир Зеленський заявив, що заборони на використання західної зброї для ударів по території РФ не має бути, оскільки йдеться не про наступ України, а про захист.

Читайте також: Шольц каже, що проти використання німецької зброї по цілях у Росії

14 травня видання Politico з посиланням на двох неназваних офіційних осіб США повідомило, що політика адміністрації Джо Байдена щодо заборони використання Україною наданої США зброї для ударів по території Росії не змінилася. Джерела Politico заявили, що військова допомога США Україні призначена «для оборони, а не для наступальних операцій» на території Росії.

Аналітики Інститут вивчення війни заявили, що українська операція щодо завдання ударів по системах у Росії, які безпосередньо підтримують наступальні наземні операції Росії на півночі Харківської області, за своєю суттю була б оборонною, і характеризувати таку спробу як «наступ» було б некоректно.

Форум

XS
SM
MD
LG