Доступність посилання

ТОП новини

Bloomberg: Індія стала другим найбільшим постачальником підсанкційних технологій до Росії


Роль Індії у постачанні таких товарів становить додаткову проблему, оскільки політики США та ЄС хочуть підтримувати партнерські відносини з урядом прем’єр-міністра Нарендри Моді (ліворуч), попри його зв’язки з Володимиром Путіним
Роль Індії у постачанні таких товарів становить додаткову проблему, оскільки політики США та ЄС хочуть підтримувати партнерські відносини з урядом прем’єр-міністра Нарендри Моді (ліворуч), попри його зв’язки з Володимиром Путіним

Індія наростила експорт критично важливих підсанкційних технологій до Росії – про це повідомляє американське видання Bloomberg, цитуючи посадовців із РФ, США та Європи, які побажали залишитися неназваними.

За їхніми даними, обсяг індійського експорту товарів, що підпадають під обмеження (в тому числі мікрочіпів, мікросхем та верстатів) до Росії перевищив 60 мільйонів доларів щомісяця в квітні та травні. Це вдвічі більше, ніж у попередні місяці цього року. Вже в липні ця сума сягнула 95 мільйонів. Наразі за цим показником Індію обганяє лише Китай.

Співрозмовники Bloomberg кажуть, що індійська влада майже не реагує на звернення щодо цієї проблеми. Міністерство закордонних справ Індії відмовилося коментувати цю тему.

Читайте також: Чому західні чипи і досі годують російську воєнну машину? Виробники США свідчили у Сенаті

«Останні дані свідчать, що майже п’ята частина всіх чутливих технологій, які потрапляють до російського військово-промислового комплексу, надходить через Індію», – пише видання, цитуючи посадовців.

Bloomberg цитує представника Державного департаменту США, який заявив у п'ятницю, що відомство знову висловить стурбованість урядовцям і компаніям Індії.

Роль Індії у постачанні таких товарів становить додаткову проблему, оскільки політики США та ЄС хочуть підтримувати партнерські відносини з урядом прем’єр-міністра Нарендри Моді, попри його зв’язки з Путіним. Індія також стала головним покупцем російської нафти, незважаючи на зусилля союзників обмежити продажі.

Читайте також: У ЄС пояснили, чому в російських ракетах і дронах досі є західні компоненти

Київ регулярно вказує на те, що в зброї, яку Росія застосовує проти України, досі є західні компоненти, попри санкції країн Європи та Америки.

За 2023-й РФ змогла імпортувати високотехнологічні чипи американського та європейського виробництва на 1 мільярд 700 мільйонів доларів, повідомляло американське видання Bloomberg із посиланням на російську митну статистику.

Форум

XS
SM
MD
LG