Доступність посилання

ТОП новини

Білоруський завод постачав до України добрива з РФ і Білорусі через компанію в ОАЕ – розслідування


«Гродно Азот» – єдине підприємство в Білорусі, яке виробляє карбамід. Європейський Союз запровадив санкції проти цієї компанії в грудні 2021 року
«Гродно Азот» – єдине підприємство в Білорусі, яке виробляє карбамід. Європейський Союз запровадив санкції проти цієї компанії в грудні 2021 року

Білоруський виробник мінеральних добрив «Гродна Азот» постачав в Україну продукцію під виглядом туркменського виробництва через компанію, зареєстровану в Об’єднаних Арабських Еміратах громадянами Туреччини. Про це повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

Таке постачання сталося попри санкції, запроваджені Україною та Євросоюзом проти білоруського промислового гіганта.

Згідно з ухвалою Шевченківського районного суду Києва, яка опинилася в розпорядженні редакції Радіо Свобода, слідчі викрили цю схему під час розслідування кримінальної справи проти української компанії «Оскар Оптима», яка займалася постачанням та продажем білоруських мінеральних добрив в Україні. Слідство триває з січня 2023 року.

Як зазначається в документі, «Гродно Азот» відправляв свою продукцію залізницею в порт російського міста Ростов, звідки її транспортували до порту міста Бургас у Болгарії. Там добрива пакували в мішки, а потім транспортували до порту болгарського міста Русе на річці Дунай. Звідти їх транспортували до Ізмаїльського морського порту. Митне оформлення здійснювалося на підставі сертифікатів про походження продукції з Туркменістану, де взагалі не виробляють цей вид добрив.

За допомогою ImportGenius – служби, яка відображає глобальні торгові документи на імпорт/експорт від митної служби США – Радіо Свобода знайшло одну таку поставку, здійснену в квітні 2023 року. Дубайська компанія Agro chain general trading LLC поставила з Туркменістану в Україну мінеральних добрив на суму 1,1 мільйона доларів. Імпортером визначено українську компанію «Оскар Оптима».

Водночас вартість цього контракту не співвідноситься з фінансовими результатами української компанії-реципієнта, які вона надала контролюючим органам.

Під час розслідування було також виявлено, що сертифікати про походження продукції були підроблені. У телефоні одного з представників української компанії знайшли листування з громадянами Туреччини-керівниками дубайської Argo Chain General Trading LLC. Завдяки цьому листуванню вдалося підтвердити, що перші партії мінеральних добрив були доставлені з Ростова, а фактичним відправником і виробником гранульованого карбаміду є «Гродно Азот».

Згодом Інститут судових експертиз України підтвердив, що добрива, які постачає українська компанія «Оскар Оптима», повністю відповідають зразкам продукції, яка виробляється в Гродно.

«Гродно Азот» – єдине підприємство в Білорусі, яке виробляє карбамід. Європейський Союз запровадив санкції проти цієї компанії в грудні 2021 року за звільнення працівників, які брали участь у протестах після президентських виборів 2020 року.

Після того, як Олександр Лукашенко підтримав російське вторгнення, Україна вийшла з низки міжнародних угод з Республікою Білорусь, у тому числі торговельних угод, і ввела санкції проти низки підприємств, зокрема, «Гродно Азот».

Україна напряму не забороняла торгівлю з Білоруссю, однак кордони між двома країнами закриті. Як розповіли «Свабоді» українські юристи, товари з Білорусі можуть бути завезені на територію України, наприклад, через територію Євросоюзу чи інших третіх країн. В Україні також заборонено закуповувати білоруські продукти за кошти держбюджету.

Компанія «Оскар Оптима», створена в 2019 році в Харкові зі статутним капіталом 10 тисяч грн, торгувала деревиною, будматеріалами, санітарно-технічним обладнанням, а згодом – тютюном і зерном. У 2022 році повністю припинила свою діяльність, хоча залишилася зареєстрованою як юридична особа. За неподання декларації у 2022 році контролюючі органи анулювали їй навіть свідоцтво платника податків. Нове видали лише в січні 2023 року. До цього компанія змінила основну діяльність на оптову торгівлю хімічною продукцією.

Радіо Свобода намагалося додзвонитися до компанії за номером телефону, вказаним у реєстраційних документах, але отримало повідомлення, що цей номер неактивний.

Форум

XS
SM
MD
LG