Доступність посилання

ТОП новини

КДБ Білорусі вніс радника Тихановської Франака Вячорку до списку «терористів»


Суд у Білорусі 20 червня заочно призначив Вячорці 20 років колонії посиленого режиму і штраф у 60 тисяч рублів (18 340 доларів)
Суд у Білорусі 20 червня заочно призначив Вячорці 20 років колонії посиленого режиму і штраф у 60 тисяч рублів (18 340 доларів)

Комітет державної безпеки Білорусі вніс Франака Вячорку, старшого радника Світлани Тихановської з міжнародних відносин до списку «організацій і осіб, причетних до терористичної діяльності», повідомила білоруська служба Радіо Свобода 3 жовтня.

Суд у Білорусі 20 червня заочно призначив Вячорці 20 років колонії посиленого режиму і штраф у 60 тисяч рублів (18 340 доларів). Його визнали винним у закликах до захоплення влади, змові з метою захоплення влади, організації масових заворушень, створенні «екстремістського формування» й наклепі на Олександра Лукашенка.

Раніше повідомлялося, що Слідчий комітет Білорусі відкрив щодо політика спецпровадження: йому інкримінували дев’ять кримінальних статей, у тому числі держзраду і дискредитацію Білорусі.

Франак Вячорка, коментуючи винесений йому вирок, писав, що суд відмовив йому в проханні бути присутнім на засіданні по відеозв’язку.

Франак Вячорка – відомий у Білорусі опозиційний громадський діяч, журналіст і медіаексперт. На президентських виборах 2006 року він входив до штабу кандидата-опозиціонера Олександра Мілінкевича. У жовтні 2020 року приєднався до команди Світлани Тихановської як її радник з міжнародних відносин.

«Спеціальне провадження» – термін, яким у білоруському законодавстві позначають провадження щодо обвинувачених, які перебувають за межами країни. У них можуть конфіскувати майно, а також позбавити їх білоруського громадянства.

Форум

XS
SM
MD
LG