Доступність посилання

ТОП новини

У Бердянську внаслідок вибуху загинув суддя, який співпрацював із окупаційною владою – ГУР


Знак на в'їзді до Бердянська, архівне фото
Знак на в'їзді до Бердянська, архівне фото

В окупованому Бердянську Запорізької області 2 жовтня був підірваний автомобіль, у якому перебував суддя Чернігівського районного суду Запорізької області Віталій Ломейко. Суддя загинув.

Про загибель Ломейка повідомило Головне розвідувальне управління України. У повідомленні не підтверджується причетність ГУР до замаху, проте йдеться: «Доля Віталія Ломейка, який причетний до репресій українців в окупації та воєнних злочинів – нагадування усім зрадникам, що прислужування катам українського народу небезпечне для здоровʼя і життя».

Після того, як Бердянськ у лютому 2022 року був окупований російськими військами, Ломейко залишився в місті та став співпрацювати з російською адміністрацією. У листопаді 2022 року Вища рада правосуддя України отримала від нього заяву про звільнення за власним бажанням, але заява була залишена без задоволення, оскільки рада не могла встановити, добровільно Ломейко вирішив залишити посаду або з примусу, а зв’язатися з ним не вдалося.

Крім того, українська влада перевіряла Ломейка за підозрою в державній зраді.

Проросійські колаборанти на сході України та співробітники російських цивільних адміністрацій регулярно стають жертвами замахів. Російська влада звинувачує у замахах українські спецслужби. Ті безпосередньо на себе відповідальність найчастіше не беруть.

Форум

XS
SM
MD
LG