Доступність посилання

ТОП новини

Голова Слідкому запропонував скасувати мораторій на страту в Росії


Він сказав, що вітав би повернення смертної кари за низку особливо тяжких злочинів, таких як масові вбивства
Він сказав, що вітав би повернення смертної кари за низку особливо тяжких злочинів, таких як масові вбивства

Голова Слідчого комітету Росії 28 червня запропонував розглянути можливість скасування мораторію на страту. Як пише російська служба Радіо Свобода, на пленарному засіданні Міжнародного молодіжного юридичного форуму в Санкт-Петербурзі він сказав, що вітав би повернення смертної кари за низку особливо тяжких злочинів, таких як масові вбивства.

Як приклад таких злочинів він навів теракт у підмосковному «Крокус Сіті Холі» 22 березня, коли загинули 144 людини.

«Вони отримають максимум довічне позбавлення волі. Це що означає? Триразове харчування, двогодинні прогулянки. Я собі не можу дозволити дві години на день гуляти, у мене немає часу. Медичні огляди, включаючи стоматолога. А ви знаєте, скільки коштує утримання ув’язнених? 30 тисяч рублів на рік. Помножте на всіх – це колосальний бюджет», – сказав Бастрикін.

Напередодні голова Конституційного суду Росії Валерій Зорькін заявив, що його відомство вважає повернення смертної кари неприпустимим у рамках чинної конституції РФ. Раніше голова Верховного суду Ірина Подносова також заявляла, що зняття мораторію на страту потребувало б зміни конституції Росії, однак уточнювала, що законодавці мають можливості її змінювати.

У Росії смертна кара законодавчо не скасована. З 1996 року в РФ діє мораторій на застосування страти. 2009 року Конституційний суд Росії остаточно заборонив судам ухвалювати смертні вироки.

Форум

XS
SM
MD
LG