Доступність посилання

ТОП новини

В Австрії ультраправа партія перемагає на парламентських виборах


Голова та головний кандидат від правопопулістської Партії свободи Австрії (FPOe) Герберт Кікль розмовляє зі ЗМІ, виходячи після голосування на виборчій дільниці 29 вересня 2024 рокуек
Голова та головний кандидат від правопопулістської Партії свободи Австрії (FPOe) Герберт Кікль розмовляє зі ЗМІ, виходячи після голосування на виборчій дільниці 29 вересня 2024 рокуек

В Австрії ультраправа Партія свободи на чолі з Ґербертом Кіклем отримує найбільшу кількість місць у парламенті. Про це свідчать дані екзитполів. Партія Кікля отримує 29% голосів виборців.

Правляча консервативна Австрійська народна партія на чолі з канцлером Карлом Нехаммером набирає, за попередніми даними, близько 26%. Соціал-демократи отримують приблизно 20% голосів, партія «Нова Австрія та Ліберальний форум» та «зелені» – отримали приблизно по 9%.
Для потрапляння до нижньої палати парламенту партіям необхідно подолати бар’єр у 4%.

Вперше в історії Австрії Партія свободи стає найсильнішою політичною силою на виборах до Національної ради. Партії консерваторів та соціал-демократів не отримують більше 50% голосів.

Раніше Партія свободи перемогла на європейських виборах в Австрії.
Жодній із провідних партій не вдається набрати абсолютної більшості, і для формування уряду потрібна коаліція. Нехаммер та соціал-демократи відкинули можливий союз із ультраправими, назвавши такий крок загрозою демократії. Австрійська народна партія та соціал-демократи, ймовірно, також працювати не зможуть, зазначають спостерігачі.

Голова Партії свободи 55-річний Ґерберт Кікл вважається близьким союзником прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Разом із ним та чеським опозиційним лідером Андрієм Бабішем вони нещодавно створили коаліцію правих популістів та націоналістів «Патріоти за Європу», яка має найбільшу опозиційну фракцію в Європарламенті.

Очільник Автрійської партії свободи також виступає проти виділення коштів на підтримку оборони України. Він критикував введені проти Росії санкції та стверджував, що головну відповідальність за війну несуть США та НАТО.

Кікль стверджує, що у разі його приходу до влади Австрія дотримуватиметься суворого нейтралітету. Опоненти критикують Кікля, називаючи його прокремлівським політиком.

Австрія є нейтральною державою і не є членом НАТО. Нинішній коаліційний уряд АНП і «Зелених» виступає на підтримку України і критикує Росію, проте обіймає значно помірнішу позицію, ніж частина інших країн ЄС, у тому числі щодо санкцій. Австрія, як і раніше, багато в чому залежить від постачання російського викопного палива.

Форум

XS
SM
MD
LG