Доступність посилання

ТОП новини

Атака РФ: Кулеба назвав два рішення партнерів, які могли б «покласти край російському терору»


Наслідки російського обстрілу 26 серпня 2024 року, Одещина
Наслідки російського обстрілу 26 серпня 2024 року, Одещина

Міжнародна спільнота має засудити російські атаки на Укаїну, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 26 серпня.

Він вказав на те, що атака в понеділок була спрямована передусім на об’єкти критичної цивільної інфраструктури та енергосистеми в 15 областях України. Внаслідок ударів є загиблі та поранені, а також пошкодження об’єктів енергетики.

При цьому голова МЗС вказав на два рішення, які партнери України могли б ухвалити, щоб допомогти Києву «швидше покласти край російському терору»:

«По-перше, погодити далекобійні удари України по всіх законних військових цілях на території Росії. По-друге, домовитися про використання можливостей протиповітряної оборони партнерів для збивання ракет і безпілотників біля їхнього повітряного простору».

Читайте також: Шмигаль: 15 областей України постраждали внаслідок російської масованої атаки

Кулеба наполягає, що жодне з цих рішень не означало б ескалацію.

«Навпаки, вони будуть стримувати Росію, сприятимуть зменшенню терору та кількості російських атак, а також людських втрат. Дійте зараз, а не пізніше. Допоможіть нам врятувати життя», – закликав він.

Україна неодноразово закликала західних партнерів надати дозвіл використовувати їхню зброю для ударів вглиб території РФ. Скасування таких обмежень підтримали президент Франції Емманюель Макрон, генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ, президент Латвії Едгарс Рінкевичс, міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен, прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала.

Однак, наприклад, США, Німеччина цього не підтримують.

Вранці 26 серпня російські військові здійснили масштабну атаку на Україну за допомогою ударних дронів і крилатих ракет. У зв’язку з цим по всій країні оголошено повітряну тривогу. На тлі цього масованого обстрілу Польща підняла в повітря свою авіацію та авіацію союзників.

Форум

XS
SM
MD
LG