Доступність посилання

ТОП новини

«В Україні багато хто загинув, бо не знав, що робити» – латвійська акторка про вибір служити


Загін Нацгварді Zemessardze, яка є частиною збройних сил Латвії, складається з добровольців
Загін Нацгварді Zemessardze, яка є частиною збройних сил Латвії, складається з добровольців
Андрій Лешкевич

Із відчуттям загрози з боку Росії Латвія живе віддавна, каже президент Латвії Едгарс Рінкевичс: «Це є в нашому ментальному сприйнятті, і саме тому країна серйозно готується до можливої агресії з боку Росії». І саме тому кожен доброволець, свідомо охочий захищати країну – важливий. Про одну з таких добровольців-жінок, актрису та режисерку Марію Лінарте, яка пішла до армії, як тільки почалась велика війна в Україні, розповідає телеканал «Настоящее время» (створений Радіо Свобода за участю «Голосу Америки»).

Війська Балтії проводять десантну операцію під час багатонаціональних навчань «BALTOPS» у Немірсеті
Війська Балтії проводять десантну операцію під час багатонаціональних навчань «BALTOPS» у Немірсеті

У Латвії через війну в Україні та загрозу з боку Росії триває перехід від виключно контрактної армії до поєднання контрактної та призовної. Поки що заклик переважно добровільний, але у військо записуються досить активно, у тому числі представники еліти та творчої інтелігенції.

Земессардзе – одне з формувань Національних збройних сил Латвії, до якого можна вступити добровільно і проходити службу у вільний від роботи час. Мінімум, який потрібно відслужити – 21 день на рік. На сьогодні у формуванні Земессардзе перебувають близько десяти тисяч осіб. Чверть вступили до Національної гвардії 22-го року, після повномасштабного нападу Росії на Україну.

Актриса та режисерка Марія Лінарте
Актриса та режисерка Марія Лінарте
Було відчуття, що невдовзі це може статися і в нас
Марія Лінарте

Актриса та режисерка Марія Лінарте – одна з військових у Земессардзе, і теж записалася до армії у лютому 2022-го року, на четвертий день вторгнення Росії в Україну. Марія пояснює, що вона просто побачила у соцмережах рекламу та вирішила, що піде захищати свою країну.

«Було відчуття, що невдовзі це може статися і в нас. Я поговорила зі своєю бабусею, вона пережила Другу світову війну і досить яскраво пам'ятає її, – розповідає Марія Лінарте. – І мене бентежила думка, що хтось знову може відібрати у нас демократію».

Марія поєднує службу з роботою в театрі і військова справа дається їй нелегко. Молода жінка розповідає, що на навчаннях їй доводилося носити рюкзак майже власної ваги. Але вона витримала. А ще їй надходило чимало листів, у яких автори писали, що жінці в армії не місце.

Армія – це одинадцять місяців, які сформують тебе як людину, які приведуть тебе до ладу
Марія Лінарте

«Я отримала чимало повідомлень від незнайомих мені чоловіків, які самі, швидше за все, не служать, що жінці не місце в армії, – розповідає Марія. – І що єдине, що я маю робити, – це народжувати синів. Але за своїм досвідом я можу сказати, що жінки в армії нерідко виявляються міцнішими від чоловіків, особливо в емоційних ситуаціях».

Це досить поширена думка. Як показало опитування, проведене у Латвії на початку цього року. 73% мешканців країни проти того, щоб жінок брали на військову службу в обов'язковому порядку. У латвійському парламенті деякі депутати вважають, що обов'язковий призов жінок може підштовхнути мешканців до еміграції.

«Не треба говорити різні дурниці про нейтральність статей, що всі рівні, і тому жінкам треба служити в армії. У жінок зовсім інша фізіологія, – каже Рамон Петрович, депутат парламенту Латвії. – Служити разом із хлопцями, виконувати ті самі обов'язки жінки, безумовно, не можуть.

Чому у спорті в чоловіків і жінок різні дисципліни Чи жінка зможе замінити шину важкої техніки, якщо це буде необхідно. Місія жінки на Землі – давати життя, а не вбивати. І ця місія має зберігатися», – наполягає депутат.

Марія Лінарте не поділяє ці стереотипи.

Багато хто загинув, бо хотів допомогти, але не знав, як
Марія Лінарте

«Я згодна, що, можливо, не всім жінкам треба цим займатися, що не всі здатні на це, – міркує вона. – Але, як я вже сказала, армія – це одинадцять місяців, які сформують тебе як людину. Які приведуть тебе до ладу. Ти зможеш зрозуміти, що можеш і що не можеш робити».

Вона наголошує, що багатьом людям в Україні після початку війни довелося вимушено освоювати військові спеціальності, і хоче бути готовою до такого розвитку подій.

«Ми бачимо з досвіду України, що багато людей там не були готові до цього. Багато хто загинув, бо хотів допомогти, але не знав, як і що робити, – каже актриса. – Вони не мали тактичних навичок. Латвія – мала нація. Ми не можемо собі цього дозволити, гинути».

На тлі вторгнення Росії в Україну в Латвії запровадили Службу державної оборони, яка передбачає обов'язковий призов на 11 місяців. Відбувається це так, латвійська армія оголошує набір і приймає заявки від добровольців, які готові пройти службу. Якщо після прийому заявок у частинах недобір, то військкомати розсилають повістки чоловікам віком від 18 до 27 років – у випадковому порядку. У липні 2024 року на службу держоборони до Латвії вирушили 435 молодих людей, з них 373 були добровольцями.

Ми цим пишаємось. В обороні держави беруть участь усі
Андріс Спрудс

Поки що обов'язкова служба наразі стосується лише чоловіків, але політики розглядають можливість включити до неї і жінок. Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс каже, що вже зараз жінки у Національних збройних силах Латвії становлять близько 20%.

«Ми цим пишаємось. Це питання рівноправності статей: в обороні держави беруть участь усі, – наголошує він».

У 2028 році Збройні сили Латвії планують призвати на службу державної оборони чотири тисячі осіб, майже в сім разів більше, ніж у 2024 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG