Доступність посилання

ТОП новини

Вашингтонський саміт НАТО має дати Путіну інший сигнал, ніж Вільнюський – Волкер


Росія завляє, що вперше застосувала для удару по лікарні у Липцях ФАБ-3000 з УМПК (плануючою бомбою). Харківщина, 21 червня 2024 року
Росія завляє, що вперше застосувала для удару по лікарні у Липцях ФАБ-3000 з УМПК (плануючою бомбою). Харківщина, 21 червня 2024 року

Недостатня єдність Заходу та брак рішучості щодо підтримки України та Грузії – такими були головні меседжі для Кремля після Бухарестського та Вільнюського самітів, вважає дипломат Курт Волкер, колишній спецпредставник Держдепу США по Україні та постійний представник США при НАТО. На його думку це дало Путіну сигнал, що він може розв’язати повномасштабну війну без глобальних наслідків для Росії. Таку тезу колишній спеціальний представник уряду США з питань України озвучив під час Чорноморського безпекового форуму.

«Зараз ми збираємося на Вашингтонський саміт, і я боюсь, що ми маємо намір знову надіслати той самий меседж Путіну», – сказав Курт Волкер.

Курь Волкер
Курь Волкер

Волкер наголосив, що російська теза, про те, що розширення НАТО становить загрозу для Росії – хибна.

«Це неправда, що розширення НАТО провокує Путіна атакувати, бо він атакує країни, які не є членами НАТО, зокрема Грузію та Україну, окупував частину Молдови. І не нападав на країни, які є членами НАТО», – наголошує американський дипломат. Та водночас додає, що жодних обіцянок Путіну, що альянс не розширюватиметься не звучало.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ під час виступу у Верховній Раді України. Київ, 29 квітня 2024 року
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ під час виступу у Верховній Раді України. Київ, 29 квітня 2024 року

«Навіть якщо таке сказала якась людина, це ніде не було задекларовано», – наголосив Курт Волкер.

Він також висловився щодо можливої політики Дональда Трампа, якщо він переможе на президентських виборах. На його Волкера немає ризику, що Трамп буде проти політики підтримки України, щоб продемонструвати протилежну позицію до політики його опонента Байдена.

Ми знаходимось у цій ситуації через слабкість адміністрації Байдена – на цьому може наголошувати Трамп

«Який підхід матиме адміністрація Трампа, якщо його оберуть, – це все ще питання, яке можна обговорювати. Я навіть не думаю, що він сам знає, яка це буде політика. Зараз ми знаходимось у ситуації, коли 2,5 роки триває війна, коли витрачаються мільярди доларів, гинуть десятки тисяч українців. Ми знаходимось у цій ситуації через слабкість адміністрації Байдена – на цьому може наголошувати Трамп», – говорить дипломат. Та пояснює, що риторика його команди може будуватися саме на тому, що адміністрація Трампа закриє прогалини в санкціях, і надаватиме Україні всю необхідну допомогу.

Курт Волкер під час дискусії на Чорноморському безпековому форумі в Одесі
Курт Волкер під час дискусії на Чорноморському безпековому форумі в Одесі

Дипломат також висловився щодо впливу російсько-української війни на ситуацію в Грузію. На його думку Тбілісі дуже потребує перемоги Києва.

«Нам необхідно допомогти Україні побороти Путіна. Якщо це відбудеться, то у Грузії буде шанс. Тому що Грузія не має ЗСУ і вона не зможе протистояти Росії. Грузія потребує перемоги України над Путіним для того, щоб вийти із ситуації, в якій вона зараз опинилася. І нам також необхідно зробити все можливе для того, щоби це стало реальністю», – зазначив дипломат.

  • Курт Волкер – колишній представник США у НАТО та колишній спеціальний представник Державного департаменту США з питань України. Почесний співробітник Центру аналізу європейської політики (СЕРА) та співголова Консультативної ради в організації BGR — групи лобістський та інвестиційних компаній.
  • Раніше Волкер заявляв, що нова безпекова угода між Україною та США не наближає Київ до членства в НАТО. Водночас називав її найвизначнішою безпековою угодою між державами часів незалежності України.
  • Саміт НАТО пройде у Вашингтоні 9–11 липня 2024 року.
  • За даними CNN США та декілька ключових союзників активно обговорюють, наскільки рішуче взяти на себе зобов’язання щодо членства України в НАТО на майбутньому саміті альянсу.

  • Зображення 16x9

    Катерина Банкова

    Кореспондентка Української редакції Радіо Свобода в Одесі. До команди долучилась влітку 2022 року. Закінчила філологічний факультет Одеського національного університету імені Іллі Мечникова. В журналістиці працюю з 2017 року.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG