Доступність посилання

ТОП новини

«Мирний план» Джонсона: що це та як реагують в Україні?


Борис Джонсон має покроковий «мирний план» і вірить у силу Трампа
Борис Джонсон має покроковий «мирний план» і вірить у силу Трампа

Експрем'єр Великої Британії Борис Джонсон після зустрічі із кандидатом у президенти США Дональдом Трампом опублікував колонку для Daily Mail, в якій виклав свій покроковий «мирний план», як це можливо зробити, і чому Росія на це погодиться. У ньому ж Джонсон написав, що вірить у те, що Дональд Трамп може закінчити війну в Україні.

Зустріч із Трампом

17 липня, через кілька днів після замаху у Пенсильванії, Борис Джонсон зустрічався із кандидатом в президенти США Дональдом Трампом і написав, що «Трамп показав свій справжній характер».

Джонсон вважає, що Трамп розуміє, «якщо Путіна не зупинити, він піде на Польщу та країни Балтії, і тоді США будуть змушені обирати між відмовою від ролі світового лідера або витрачанням трильйонів доларів на відновлення глобального порядку та відправленням молодих американців на смерть на чужій землі».

Також, за його словами, «українці показали, що можуть і будуть перемагати», а їхній героїзм вражає. Але війна, зазначає Джонсон, триває занадто довго і її ціна величезна: людські життя, економічні труднощі та нестабільність.

Він зауважує, що не знає точно, що робитиме Трамп, якщо його оберуть на президентських виборах у листопаді.

«Я вірю, що Трамп може покласти їй (війні – ред.) край – на правильних умовах для України й Заходу. Я підкреслюю, що не можу бути впевненим, що саме він зробить у разі обрання. Але це те, що він може зробити», – пояснив Джонсон.

Сам Дональд Трамп раніше заявляв, що закінчить війну до своєї інавгурації в січні. А під час перших теледебатів з президентом США Джо Байденом розкритикував витрату мільярдів доларів на оборону України, заявивши, що Київ «не виграє війну».

«Мирний план» Джонсона

На думку Джонсона, Трамп разом з іншими західними партнерами має дозволити Україні вражати далекобійною зброєю, зокрема ракетами ATACMS і Storm Shadow, по російських аеродромах. І коли «Путіна знову відтіснять» можна було б запропонувати мирну угоду.

РФ згідно з цим планом відступає до кордонів станом на 24 лютого 2022 року. Підконтрольна Києву територія України визнається вільною країною з перспективою швидкого вступу до ЄС і НАТО.

Після завершення війни, частина українських військ дислокується у країнах Європи та замінює частину з 70 тисяч військових США, розміщених для стримування ймовірної агресії РФ. Це дозволить Трампу «заощадити гроші, повернути американські війська додому і змусити європейців робити більше для власного захисту, що є однією з його ключових цілей».

Росія ж, як йдеться у колонці Джонсона, оголошує, що так звана «СВО» виконала своє завдання і «денацифікувала» країну. Для російськомовного населення України вводяться особливі заходи захисту.

Також Джонсон зазначив, що з президентом Дональдом Трампом у Білому домі «існує реальна перспектива певного глобального зближення з Росією, а з Путіним – повернення до часів, коли Росія була поважним партнером G8 і навіть НАТО».

На думку британського експрем'єра, «є лише один спосіб досягти такого результату – через силу».

«Вашингтон під керівництвом Трампа повинен буде показати, що міжнародні кордони повинні поважатися, і що радянську імперію не можна відновити силою. Це означає підтримку українців до кінця», – написав Джонсон.

Реакція України

Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, обговорюючи з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом війну в Україні, діє винятково з власної ініціативи.

«Колишній прем'єр Джонсон діє виключно з власної ініціативи, це його власні думки. Ми маємо цінувати його сміливість, тому що він з власної ініціативи провів зустріч із Трампом. Він намагався пояснити ситуацію в Україні. Такий голос дуже цінний, тому що він має авторитет, визнання і комунікацію з колегами з Республіканської партії», – сказала Стефанішина під час спілкування з журналістами.

Більш критичні до колонки Джонсона в Daily Mail українські діячі та народні депутати її критикують, зауважуючи, що Джонсон, який від початку повномасштабного вторгнення неабияк підтримував Україну, вже не буде таким популярним серед українців.

На думку народного депутата Володимира В'ятровича, члена Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики (партія «Європейська солідарність»), це «пропозиція не лише українцям – забути те головне, що вони захищають у цій війні, але й Путіну – наразі зупинити цю війну, залишивши за собою можливість почати наступну під такими ж вигаданим приводами».

Письменниця Оксана Забужко називає пропозицію Джонсона «капітуляцією».

«Згадала, що торік після виступу в Оксфорді мене тут запитували, чого британці душку Боба не люблять, а я тоді не відповіла (не встигла), – ну то тепер він сам за мене відповів, thank you, Boris», – написала письменниця на своій сторінці у фейсбуці.

Ексміністр інфраструктури України, який нині служить у лавах ЗСУ Володимир Омелян, висловив більш позитивний погляд на запропонований план. Він написав, що «якщо Трамп виграє і зробить те, що досі не зробив Байден: дасть дозвіл завдавати ударів на всю глибину території Росії, і такої зброї буде достатньо – всі інші пункти «плану Джонсона» втратять сенс».

«Щодо нашої позиції: проаналізуйте, бодай подивіться, якою і де була наша лінія фронту у лютому 2024 і де вона зараз, що робиться з виробництвом і постачанням зброї в ЗСУ, до чого спричинили політичні рішення з «рубання голів» військового керівництва ЗСУ, що відбувається з економікою. Якщо вистачить терпіння і бажання подумати – тоді робіть висновки. А краще – приєднуйтеся до лав ЗСУ. Час казок телемарафонів давно минув…» – написав Омелян.

Головна редакторка видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва припустила, що «мирних планів на кшталт того, що запропонував на днях Борис Джонсон в британській пресі, у найближчому майбутньому з'явиться ще багато».

«Бо політики залишаються політиками і керуватимуться переважно власними електоральними інтересами та амбіціями, якими би друзями України вони не хотіли би здаватися. Тим більше, напередодні президентських виборів у США, результатів яких панічно бояться більшість європейських лідерів через непередбачуваність Трампа», – написала Мусаєва.

Ще один народний обранець з «Європейської солідарності» Микола Княжицький написав одразу два дописи. В першому емоційно назвав план «двома відрами популізму».

«Українців озброюють до зубів, вони стають членами ЄС і НАТО і захищають Європу замість американців, яких виводять. За це вони відмовляються від Криму і Донбасу і захищають «російськомовних», щоб Путін міг прозвітувати «населенню», що провів денацифікацію. Це не маячня божевільного, а короткий виклад статті Джонсона у Дейлі Мейл», – написав Княжицький.

В іншому ж описує бажання Джонсона зберегти територіальну цілісність України.

«У такій ситуації Америка матиме два виходи: відмовитися від ілюзії світового лідерства або ж витратити трильйони доларів і послати тисячі американських солдатів до чужих країн, щоб вони там гинули. На думку Джонсона спосіб уникнення цього вибору простий – рішуча підтримка України, бо «українці показали, що можуть і будуть перемагати. Борис за територіальну цілісність. України», – написав народний депутат.

Колишній прем'єр Великої Британії Борис Джонсон відвідує місто Бородянка, яке сильно постраждало під час російського вторгнення в Україну. 22 січня 2023 року
Колишній прем'єр Великої Британії Борис Джонсон відвідує місто Бородянка, яке сильно постраждало під час російського вторгнення в Україну. 22 січня 2023 року

На думку директора Центру міжнародних досліджень і доцента кафедри міжнародних відносин Донецького університету Володимира Дубовика, Україна має бути вдячна Джонсону за послідовну підтримку. Однак, на думку експерта, не слід забувати, що Борис Джонсон ексцентричний та своєрідний політик, який нині має дуже низький рейтинг підтримки всередині власної країни.

«Джонсон не виступає навіть від імені певного прошарку чи сегменту консервативної партії, яка програла в чисту останні парламентські вибори у Великій Британії. При цьому він є представником приблизно того самого ідеологічного напрямку політичного, що і Трамп. Це праві консерватори в Британії та Сполучених Штатах відповідно. І в них є стосунки, в них є нормальні відносини», – розповів Дубовик в етері програми Радіо Свобода «Свобода Live».

Щоправда, зі слів Дубовика, Джонсон навряд чи має якийсь вплив на Трампа, а відтак невідомо, чи кандидат від республіканської партії буде серйозно сприймати ідеї британського експрем'єра стосовно миру в Україні.

«Чи Джонсон має якийсь вплив на Трампа? Не думаю. Гадаю, що Трамп буде робити щось своє. А що саме – важко сказати. Але в принципі, на жаль, дуже системно і послідовно він (Трамп – ред.) впроваджував таку антиукраїнську позицію у багатьох принципових питаннях останніми місяцями чи навіть роками. Негативно малював, зображував Україну як ту, яка не заслуговує на системну масивну американську підтримку», – підсумував Дубовик.

Президент України Володимир Зеленський та експрем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон відкривають меморіальну дошку з іменем Джонсона на «Алеї мужності». Київ, 24 серпня 2022 року
Президент України Володимир Зеленський та експрем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон відкривають меморіальну дошку з іменем Джонсона на «Алеї мужності». Київ, 24 серпня 2022 року

Борис Джонсон очолював британський уряд із 2019 до 2022 року. Під час його перебування на чолі кабінету Велика Британія офіційно вийшла з ЄС. Джонсон також був одним із найпослідовніших прихильників допомоги Україні у відбитті російського вторгнення.

Він прагнув позиціонувати Велику Британію як головного союзника України. Джонсон був першим лідером країни G7, який відвідав Україну після початку повномасштабного вторгнення РФ. Зокрема відвідував Бородянку та Бучу, передмістя Києва, які на Заході стали синонімами воєнних злочинів Росії.

  • Зображення 16x9

    Сергій Стеценко

    Приєднався до Української редакції Радіо Свобода в Празі у березні 2018 року. Телевізійний журналіст, документаліст та сценарист. До команди Радіо Свобода працював кореспондентом та автором спецпроєктів на телеканалі СТБ. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка. В професії – з 2007 року.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG