Доступність посилання

ТОП новини

Витратили «Іскандер» за $3 млн на знімальну групу: деталі удару по готелю в Краматорську


Наслідки ракетного удару по готелю «Сапфір» у Краматорську, 24 серпня 2024 року
Наслідки ракетного удару по готелю «Сапфір» у Краматорську, 24 серпня 2024 року

Краматорськ, вечір Дня Незалежності. В одному з місцевих готелів перебуває команда з шести журналістів британської інформагенції Reuters. Вони постійно висвітлюють війну Росії проти України – усі досвідчені військові кореспонденти. О 22:35 журналісти стануть жертвами російської атаки, попередньо – ракетою «Іскандер-М».

Потерпілі – громадяни України, США, Латвії, Британії, Франції та Німеччини, тож російська пропаганда вмить підхопить тезу про знищення «іноземних найманців», а готель у їхніх повідомленнях стане нічим іншим як місцем «дислокації бойовиків Іноземного легіону».

Сама агенція Reuters, керуючись журналістськими стандартами, заявить, що наразі не може незалежно перевірити, чи була ракета запущена Росією та чи був обстріл по її журналістах – прицільним. Проте, є низка фактів, які свідчать: дуже імовірно, що армія РФ витратила снаряд вартістю 3 мільйони доларів лише заради групи з шести медійників. Зокрема, те, що цей удар Z-пропаганда вважає великою «удачею» російських сил. Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) розбираються в деталях події.

Що сталось

24 серпня російські військові здійснили атаку по Краматорську. Для удару, як попередньо визначила Донецька обласна прокуратура, РФ використала балістичну ракету «Іскандер-М», а мішенню став готель «Сапфір» у житловому кварталі міста, де зупинилась група журналістів Reuters.

В результаті удару п’ятеро з них отримали поранення, ще одного – Райана Еванса, радника з питань безпеки в агенції – пів доби шукали під завалами. Він загинув.

Поранення дістали 5 членів команди, один з них – оператор Іван Любиш-Кірдейперебуває у лікарні у критичному стані з черепно-мозковою травмою. Згодом прокуратура повідомила, що поранення також отримав 60-річний співробітник готелю та дві жительки довколишніх будинків.

У навколишніх будинках повилітало скло, а дерева на шляху боєприпасу «зрізало». Ракета увійшла точно у праву задню чверть будівлі готелю і майже її «склала»:

Цей удар коштував Росії 3 мільйони доларів (близько 122 мільйони гривень) – саме така вартість однієї балістичної ракети «Іскандер», згідно з підрахунками українського Forbes.

Завдяки своїй точності ці ракети завжди потрапляють у визначену ціль або вибухають дуже близько до неї, пояснюють у організації Truth Hounds, яка документує і розслідує військові злочини в Україні. Винятком є ситуації, коли ракету перехоплює протиповітряна оборона.

Того вечора українська ППО не збивала ракету «Іскандер-М», тож про осколки, які могли зруйнувати будівлю, тут не йдеться.

Взагалі досі не відомо жодного випадку збиття балістичних ракет в Донецькій області, адже такі можливості мають лише регіони, де працюють системи ППО Patriot і Samp-T.

У радіусі одного кілометра навколо «Сапфіру» також немає жодних об'єктів критичної інфраструктури чи військових частин, які могли б становити інтерес для РФ – якщо навіть припустити, що «Іскандер» цього разу був неточним. Найближчі споруди – це міська лікарня, онкологічний диспансер, продуктові магазини та житлові будинки.

Готель «Сапфір» на карті міста Краматорськ, Донецька область
Готель «Сапфір» на карті міста Краматорськ, Донецька область

Міноборони РФ не коментувало цей удар, а от так звані російські воєнкори писали про нього багато й прискіпливо. Вони однозначно називали його російським – та вкрай успішним, адже вдалося уразити «іноземних найманців».

У повідомленнях пропаганди готель «Сапфір» став місцем «дислокації бойовиків Іноземного легіону», які нібито маскувалися під іноземну пресу.

Скріншот реакції одного з телеграм-каналів російських Z-блогерів на напад у Краматорську, 24 серпня 2024 року
Скріншот реакції одного з телеграм-каналів російських Z-блогерів на напад у Краматорську, 24 серпня 2024 року

Також російські мілблогери писали, що представники Reuters нібито незаконно перетнули «кордон» Російської Федерації (адже вважають всю територію Донецької області, навіть не окуповану, російською). Удар «Іскандером», на думку деяких Z-воєнкорів, став «покаранням» за порушення законів РФ.

«Вони розуміли, куди стріляють»

Від лінії фронту Краматорськ відділяє близько 20 кілометрів. У таких містах війська РФ чітко розуміють, що готелі – це чи не єдине місце, де збираються представники медіа і міжнародних організацій, вважає медіа-експертка Інституту масової інформації (ІМІ) Ірина Земляна.

«Інших місць, де жити, фактично нема. Тому вони (війська РФ – ред.) прекрасно розуміли, куди стріляють», – пояснює експертка.

У міжнародних конфліктах журналісти є нейтральною стороною. Та це неправда
Ірина Земляна

На її думку, суть таких атак – змусити журналістів боятися приїжджати у місця, де вони можуть безпосередньо на місці фіксувати злочини армії РФ. Менше журналістів – менше висвітлення в медіа, менше фіксації воєнних злочинів.

«У міжнародних конфліктах журналісти є нейтральною стороною. Та це неправда, – зазначає вона. – Росіяни стріляють по них, по наліпках Press, по синіх бронежилетах. Журналісти – це мішень на цій війні».

Військовий аналітик і колишній співробітник СБУ Іван Ступак також припустив в ефірі Радіо Донбас Реалії, що обрана ціль не була випадковістю.

«Цілком можливо, що корегувальники вогню, які навели російський удар на цей об'єкт, почувши іноземну мову, вирішили, що це так звані «найманці», – допустив Ступак. – Такої інформації було би більш ніж достатньо для Російської Федерації, щоб завдати удару по цьому готелю».

Керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії «Репортерів без кордонів» Жанна Кавельє в коментарі Донбас Реалії каже: організація не може стверджувати, що готель став ціллю саме через те, що в ньому жили представники медіа, але «з упевненістю можна сказати одне: від початку війни (повномасштабної – ред.) журналісти та їхні команди стали ціллю для російської армії через їхню роботу».

«Вони намагаються не дати журналістам показувати, що відбувається безпосередньо на місці подій, зазначає Кавельє. – І це є порушенням міжнародного права».

«Репортери без кордонів» включать інцидент у Краматорську до власного судового позову, каже вона.

Але питання, коли винні понесуть відповідальність за скоєне, лишається відкритим.

«Звичайно, це не буде так швидко, як хотілося, і можливо ми ніколи не дізнаємося імена людей, які віддали наказ стріляти по готелю. Але я впевнена, що розплата для росіян настане», – вважає Ірина Земляна.

«Подумайте, чи вартий цей репортаж тієї небезпеки, на яку ви наражаєтесь»

«Репортери без кордонів» стежать за безпекою медійників в усьому світі, і у зв'язку з трагедією у Краматорську Жанна Кавельє просить журналістів бути обережними на кожному етапі роботи та критично оцінювати усі свої дії.

«Що стосується журналістів Reuters, я не думаю, що там була проблема з недотриманням правил безпеки, адже з командою був консультант з безпеки. В будь-якому випадку найкраща порада – бути обережними на кожному етапі вашої роботи, ставити під питання всі свої дії і подумати, чи вартий цей репортаж тієї небезпеки, на яку ви наражаєтесь. Але це запитання, на які журналіст може дати відповідь разом зі своєю командою та ньюзрумом, звісно», – каже вона.

Руїни краматорського готелю
Руїни краматорського готелю

Ірина Земляна також радить журналістам у поїздках близько до фронту обирати маловідомі апартаменти з надійним укриттям:

«Варто детально планувати свою логістику і знати план дії у випадку небезпеки», – додає вона.

Медики допомагають місцевому жителю поруч із місцем, де ракета влучила в готель у Краматорську Донецької області 24 серпня 2024 року.
Медики допомагають місцевому жителю поруч із місцем, де ракета влучила в готель у Краматорську Донецької області 24 серпня 2024 року.

У Міністерстві закордонних справ України закликали міжнародну спільноту засудити російський удар по готелю в Краматорську, де перебували іноземні журналісти.

За словами речника МЗС України Георгія Тихого, «прицільні удари по ЗМУ стали системною тактикою війни Росії».

Станом на 24 серпня 2024 року з початку повномасштабного вторгнення Росії, Інститут масової інформації зафіксував 617 випадків злочину проти журналістів в Україні.

Експерт з безпеки агенції Reuters Райен Еванс став одинадцятим вбитим журналістом, який загинув під час виконання своїх професійних обов'язків в Україні.

З 2022 року російські війська знищили найбільші готелі донбаського регіону: зокрема, «Краматорськ» в однойменному місті та «Дружбу» в Покровську.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

Форум

XS
SM
MD
LG