Доступність посилання

ТОП новини

«Товарищи» мають «отримати те, на що заслуговують». Як нардеп Артем Дмитрук утік за кордон?


ДБР відкрила кримінальне провадження через незаконний перетин кордону нардепом
ДБР відкрила кримінальне провадження через незаконний перетин кордону нардепом

В Україні існує проблема «втікачів від правосуддя» за кордон чоловіків призовного віку. Це вже визнав і сам президент країни Володимир Зеленський: 26 серпня він провів нараду з керівниками правоохоронців, розвідниками, і, що логічно, із головою Державної прикордонної служби, яка і ухвалює фінальні рішення про дозвіл перетнути кордон.

Нарада у Зеленського відбулась на тлі новин про те, що нардеп Артем Дмитрук, якому напередодні оголосили підозру за напад на правоохоронця, незаконно перетнув кордон із Молдовою 24 серпня. За даними молдовської служби Радіо Свобода, далі він одразу полетів у Рим.

...щоб всі ці «товарищи» отримали те, на що заслуговують, де б вони не ховалися і куди б не побігли
Володимир Зеленський

«Що стосується тих осіб, хто працює проти нашої держави, зрадників, які допомагали російській агресії чи виправдовують її, які втекли з України, ховаючись від відповідальності… Нашій державі потрібні чіткі відповіді щодо таких осіб, чітка відповідальність, щоб всі ці «товарищи» отримали те, на що заслуговують, де б вони не ховалися і куди б не побігли», – сказав Зеленський у відеозверненні, анонсуючи нараду із правоохоронцями, на якій, як каже президент «багато речей треба завтра обговори на цій зустрічі і висновків зробити».

Конкретно про Дмитрука, як і про підозру у нападі на правоохоронця, Зеленський не згадував. Однак, президент імовірно натякав на «проросійську репутацію» Дмитрука, який захищає РПЦ, закон про заборону якої Зеленський підписав цими вихідними.

Нещодавно Дмитрук критично висловився про дії ЗСУ на Курщині, звинувативши їх у знущаннях над місцевим населенням. Доказів своїм заявам Дмитрук не навів.

Як саме в умовах війни і закритих кордонів для чоловіків призовного віку, без офіційного відрядження, народний депутат зміг покинути Україну, досі не відомо.

Але такі випадки не поодинокі. Наприклад, нещодавно Державне бюро розслідувань підтвердило незаконний виїзд за кордон соратника олігарха Ігоря Коломойського та колишнього співвласника «Приватбанку» Геннадія Боголюбова.

«Більш ніж достатньо структур і персоналу займаються охороною нашого державного кордону й повинні протидіяти незаконному перетину (кордону). Щодо кожного випадку втечі фігурантів кримінальних проваджень потрібна чітка відповідь, висновки та хто конкретно буде за це відповідати», – зазначив по завершенню наради із правоохоронцями Зеленський.

За підсумками наради лідер країни доручив розробити план посилення кордону України та Молдови на ділянці невизнаного Придністровʼя.

Хто допоміг їм незаконно перетнути кордон?

Що каже сам Дмитрук?

Радіо Свобода намагалося зв’язатися із нардепом, якого звинувачують у незаконному перетині кордону, однак на момент виходу цього матеріалу він не відповів на наш запит. Водночас у своєму Телеграм-каналі Дмитрук продовжує активно коментувати новини щодо нього.

Зокрема, 25 серпня, через день, коли він ймовірно покинув Україну, він назвав інформацію про свій виїзд у Молдову «вкидом». У подальших публікаціях він прямо ані заперечує, ані підтверджує, що перебуває за кордоном.

У публікації від 26 серпня, реагуючи на новину про нараду у Зеленського, Дмитрук ставить під сумнів свій «незаконний виїзд з України».

«Але справа зовсім не у «виїзді». Уся ця історія спрямована на те, щоб приховати справжні наміри влади, яка намагається позбутися тих, хто має сміливість захищати свої переконання, казати правду і відстоювати права Церкви та мільйонів українців. Його натяки, що я нібито «допомагав російській агресії» або «виправдовував її» – це вершина абсурду і відчайдушна спроба дискредитувати будь-кого, хто не згоден з режимом», – написав Дмитрук.

Як прикордонники його випустили?

Державна прикордонна служба офіційно не підтверджує, що народний депутат Артем Дмитрук перетнув кордон України – про це заявив речник ДПСУ Андрій Демченко 26 серпня.

«Інформацію про третіх осіб щодо перетину кордону або щодо затримань ми не маємо права розголошувати відповідно до чинного законодавства», – пояснив він у ефірі національного телемарафону.

Водночас, додав Демченко, його відомство працює зі слідством та проводить власну перевірку:

«Прикордонники також проводять необхідну перевірку, працює відповідна група безпосередньо на кордоні для того, щоб встановити обставини й деталі цієї ситуації. Ми тісно співпрацюємо зі слідством, щоб встановити всі обставини».

Подальші деталі щодо обставин справи, додав речник Держприкордонслужби, зможуть повідомити саме правоохоронні органи.

27 серпня міністр внутрішніх справ Молдови Адріан Ефрос у коментарі Радіо Свобода підтвердив, що Дмитрук таки перетнув кордон із Молдовою і при цьому не заявляв, що є нардепом.

Існують міжнародні норми, які забезпечують вільне пересування громадян. Особливо це стосується громадян України, які приїжджають із зони конфлікту, з території, де йде війна. Відповідно до Женевської конвенції, ми зобов'язані надати їм безпечне місце. Він жодним чином не заявляв, що є членом українського парламенту. Він перетнув кордон як звичайний громадянин. Ми виконали свої зобов'язання, задокументували його, оформили його в'їзд на територію Республіки Молдова, після чого він залишив територію Республіки Молдова через міжнародний аеропорт Кишинева. Це все, чим ми можемо поділитися з цього приводу», – сказав Ефрос 27 серпня, відповідаючи на питання, як Артему Дмитруку вдалося проїхати транзитом через Молдову, нелегально покинувши Україну.

Міністр внутрішніх справ Молдови про виїзд Дмитрука (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

На думку нардепа нардеп від «Слуги народу» і члена комітету Верховної Ради України з питань правової політики Ігора Фріса, той факт, що Дмитрук є нардепом, не повинен виокремлювати його випадок незаконного перетину кордону, коли йдеться про загальні недоліки у роботі Держприкордонслужби.

«Такі випадки непоодинокі. І коли існують обмеження, до речі, у будь-якій царині, … завжди знайдуться неправомірні способи обходження цих відповідних обмежень держави… Коли закрилися кордони і почалися одразу різноманітні способи переведення людей через Карпати, переплиття людьми через Тису, або просто перевезення їх в машинах тих чи інших посадовців», – сказав Фріс в етері програми Свобода Live.

Що кажуть у Верховній Раді?

Як військовозобов’язаний чоловік, який має право на відстрочку від мобілізації як нардеп, Артем Дмитрук міг виїхати за кордон лише, якщо мав закордонне відрядження. Однак, 26 серпня вдень пресслужба Апарату Верховної Ради України проінформувала, що Дмитрук у відрядження за кордон не направлявся.

Ігор Фріс допустив, що Україна може зробити запит на екстрадицію Дмитрука з-за кордону через незаконний його перетин.

«Чи воно (провадження проти Дмитрука – прим. ред.) буде завершене, не готовий сказати. У нас на сьогоднішній день є декілька народних депутатів чинного скликання, які перебувають за кордоном, і проти яких будь-яких процесуальних дій, пов’язаних з їхньою екстрадицією, … принаймні у публічній площині я не бачив», – каже Фріс.

У чому підозрюють Дмитрука?

25 серпня Артему Дмитруку повідомили про підозру за напад на співробітника правоохоронного органу в Одесі і спробу викрасти зброю, йдеться у повідомленні пресслужби Державного бюро розслідувань.

За даними ДБР, під час перебування в Одесі підозрюваний разом зі спільниками напав на співробітника правоохоронного органу, який виконував на той момент свої службові обов’язки. При цьому народний депутат умисно заподіяв правоохоронцю тілесні ушкодження та намагався викрасти у нього зброю.

«В іншому випадку – в Києві у депутата виникла суперечка з одним із громадян, під час якої він завдав чоловіку декілька ударів, зокрема у голову. Відповідно до висновку експерта, внаслідок протиправних дій нардепа потерпілому спричинено тілесні ушкодження середньої тяжкості», – йдеться у дописі.

Народний депутат підозрюється в умисному заподіянні групою осіб працівникові правоохоронного органу легких тілесних ушкоджень; викраденні вогнепальної зброї групою осіб; умисному заподіянні тілесних ушкоджень середньої тяжкості; грубому порушенні громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю.

Сам Дмитрук звинувачення проти себе заперечує і заявив, що навіть підозру йому не вручили.

Абсолютно сфальсифікована і вигадана історія
Дмитрук

«Офіс Генпрокурора повідомив мені про підозру через «напади на правоохоронця та військового». Власне, нічого нового. Влада продовжує своє полювання на незгодних із режимом. І так, до слова, жодних підозр мені ніхто не вручав. А всі ці справи – абсолютно сфальсифікована і вигадана історія», – написав нардеп у Телеграмі 25 серпня.

За кілька днів до цього Дмитрук вже заявляв, що йому готують підозру. Тоді народний депутат назвав це політичним переслідуванням і пов'язав це з тим, що він нібито виступає проти заборони Російської православної церкви в Україні.

Нардеп від «Слуги народу» Ігор Фріс в етері програми Свобода Live припустив, що хтось з правоохоронців превентивно повідомив Дмитрука про те, що йому готується підозра, і саме тому одеський мажоритарник поспішно покинув країну.

«Таємниця слідства передбачає те, що виключне коло осіб як раз і ознайомлене з тими чи іншими слідчими діями і процесами в тому чи іншому кримінальному проваджені», – сказав Фріс і висловив сподівання, що питання про те, хто саме допустив розголошення інформації про підозру Дмитруку, розглянуть на засіданні із правоохоронцями, яке анонсував Зеленський.

Випадки, коли чиновники і політики тікають від кримінального переслідування за кордон, є непоодинокими, пишуть у Центрі протидії корупції.

«Це говорить про те, що ми маємо справу із певною системною помилкою… Якщо особа, яка обіймає певну посаду чи має певний вагомий статус у суспільстві, підозрюється у вчинені важкого злочину чи загалом корупційного злочину, то такій особі оголошується підозра… суд їй обирає певний запобіжний захід, і зазвичай така людина не може виїхати за кордон, зазвичай вона здає закордонні паспорти. Це один із базових запобіжників», – каже в етері Свобода Live юрист Центру протидії корупції Роман Колюхов.

На думку Ігоря Фріса, також дивно, що підозру Дмитруку оголосили одразу після того, як Верховна Рада підтримала законопроєкт про заборону РПЦ: «чому ця підозра не могла бути йому вручена набагато раніше, якщо слідство мало у своєму розпорядженні усі відповідні докази…, оце викликає дійсно занепокоєння і не розуміння». На думку нардепа саме така хронологія подій дала Дмитруку можливість маніпулювати і вводити людей в оману щодо причин, чому його переслідували правоохоронці.

  • Дмитрука виключили з фракції «Слуга народу» у листопаді 2021 року. Депутат відомий кількома скандалами. Він виступив проти заборони Російської православної церкви в Україні. В січні 2022 року Дмитрук влаштував бійку в Одеській міськраді, щоби пройти до зали засідань.
  • Також у червні 2021 року охоронців Дмитрука обвинуватили в нападі на активістів в Одесі – заяви в поліцію написали двоє постраждалих, що прийшли до його приймальні. Сам народний депутат наголошував, що в нього немає охорони, а в конфлікті брали участь інші відвідувачі приймальні.
Що відомо про Артема Дмитрука: деталі та подробиці (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

  • Зображення 16x9

    Сашко Шевченко

    Журналіст проєкту Радіо Свобода «Ньюзрум» з січня 2020 року. Співпрацював з виданнями Hromadske.ua та «Детектор медіа». У червні 2019 року пройшов двотижневе стажування у команді data-журналістики The Guardian в Лондоні. Здобув ступінь магістра журналістики в університеті City (Лондон, Сполучене Королівство). Цікавлюсь міжнародними подіями та новинами технологій. 

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG