Доступність посилання

ТОП новини

Генсек ООН прибув до Росії на саміт БРІКС, де зустрінеться з Путіним – медіа


У Міністерстві закордонних справ України розкритикували візити генсека ООН до Росії
У Міністерстві закордонних справ України розкритикували візити генсека ООН до Росії

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш прибув із неанонсованим візитом до Росії для участі у саміті країн БРІКС, повідомляє «Голос Америки».

Заступник речника генсека ООН Фархан Хак розповів, що Ґутерріш зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним на полях саміту та обговорить ситуацію в Україні.

«Щодо зустрічі з президентом Путіним, генсек підтвердить свої добре відомі позиції щодо війни в Україні та умов справедливого миру на основі статуту ООН, міжнародного права та резолюцій ООН. Продовжувати свої зусилля щодо відновлення безпечного судноплавства в Чорному морі, яке є критично важливим для глобальної продовольчої та енергетичної безпеки, особливо для найбільш уразливих країн у всьому світі», – зазначив Хак

Напередодні у російській Казані відкрився саміт БРІКС – міждержавного об’єднання, до якого входять дев’ять великих країн світу, які не належать до країн Заходу. Як заявляв помічник Путіна Юрій Ушаков, на саміт приїдуть делегації з 36 країн, зокрема 22 глави держави, а також генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш. Він зустрінеться з Путіним в останній день саміту.

У Міністерстві закордонних справ України розкритикували візити генсека ООН до Росії, оскільки Ґутерріш відхилив запрошення України на перший Глобальний саміт миру у Швейцарії, але прийняв запрошення до Казані.

Читайте також: МЗС: Ізраїль заборонив вʼїзд до країни генсеку ООН через заяву Ґутерріша щодо атаки Ірану

Назва БРІКС – в англійській мові абревіатура назв країн – перших п’яти учасниць організації (Бразилія, Росія, Індія, Китай, ПАР). Організація створювалася насамперед для зміцнення економічного співробітництва, проте зараз про неї дедалі більше говорять як про «геополітичний блок». При цьому об’єднання, як і раніше, носить багато в чому неформальний характер. Вона не має статуту, загального бюджету, секретаріату чи якихось наднаціональних структур.

Зараз у БРІКС, окрім першої пʼятірки, – Єгипет, Іран, ОАЕ та Ефіопія. Декілька країн, у тому числі Білорусь, Азербайджан і Малайзія, а також, за неформальними повідомленнями, Туреччина, подали заявки на вступ. Їхні лідери теж приїдуть до Казані. Водночас, низка країн, які раніше заявляли про готовність вступити до БРІКС, наразі відмовилися від таких планів. Серед них Аргентина та Саудівська Аравія. Казахстан також заявив, що поки не має наміру вступати в організацію, проте його президент Касим-Жомарт Токаєв до Казані приїде. Від поїздки, навпаки, відмовився президент Сербії Олександр Вучич.

Форум

XS
SM
MD
LG