Доступність посилання

ТОП новини

Хто такий лідер «Хамасу» Ях’я Сінвар? І що з ним?


Ях'я Сінвар не з'являвся на публіці з початку війни в Секторі Гази в жовтні 2023 року
Ях'я Сінвар не з'являвся на публіці з початку війни в Секторі Гази в жовтні 2023 року
Кіан Шаріф

Ях’я Сінвар є лідером палестинського угруповання «Хамас» (визнаного терористичним у США та ЄС).

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) та ізраїльська Служба спільної безпеки (ШАБАК, аналог української СБУ) 17 жовтня підтвердили вбивство Ях’ї Сінвара, повідомляють світові ЗМІ. У спільній заяві вони стверджують, що нещодавні операції ізраїльських військових скоротили територію, на якій міг діяти Сінвар, що зрештою призвело до його смерті.

62-річний чоловік був імовірним архітектором смертоносної атаки на Ізраїль 7 жовтня 2023 року. Безпрецедентний напад спровокував війну Ізраїлю проти «Хамасу», що призвело до масових жертв у палестинському анклаві.

Сінвар став лідером «Хамасу» незабаром після імовірного вбивства Ізраїлем Ісмаїла Ханії, політичного лідера угруповання, в Тегерані 31 липня 2024 року.

Сінвара, голову військового крила «Хамасу», бригади Із ад-Діна аль-Касама, спершу не називали наступником Ханії, який жив у Катарі.

Фаворитами вважалися Халед Мешааль, колишній політичний керівник «Хамасу», і Халіл аль-Хайя, відома фігура в політичному крилі.

Традиційно політичний керівник «Хамасу» базується за кордоном, тому він може подорожувати та підтримувати контакти з регіональними союзниками, такими як Іран та «Хезболла».

Вважається, що Сінвар перебував у Секторі Гази.

Ключовою причиною призначення Сінвара, за словами експертів, є його тісні зв’язки з Іраном, який надає угрупованню «Хамас» фінансову та військову підтримку.

Тогочасний голова політичного крила руху «Хамас» у Секторі Гази Ях’я Сінвар. На мітингу у Газі. 1 жовтня 2022 року
Тогочасний голова політичного крила руху «Хамас» у Секторі Гази Ях’я Сінвар. На мітингу у Газі. 1 жовтня 2022 року

Сформований ізраїльськими в'язницями

Сінвар народився у таборі для біженців у місті Хан-Юніс у Газі.

Його батьки втекли з прибережного міста Ашкелон під час арабо-ізраїльської війни 1948 року, яка призвела до створення держави Ізраїль, або до того, що палестинці називають «накба» – катастрофа.

Сінвар приєднався до «Хамасу» невдовзі після його створення у 1987 році, і заснував свою структуру внутрішньої безпеки «Аль-Маджд», головною метою якої був пошук в угрупованні ізраїльських шпигунів. Він був відомий свою жорстокістю й отримав прізвисько «м'ясник Хан Юніса».

Сінвара затримали ізраїльські військові та засудили до кількох довічних термінів за низку злочинів, включно з вбивством двох ізраїльських солдатів.

Ях’я Сінвар провів у в’язниці більше двох десятиліть.

Сінвар (ліворуч) поїхав до Ірану з тодішнім політичним лідером «Хамасу» Ісмаїлом Ханіє, щоб зустрітися з аятоллою Хаменеї
Сінвар (ліворуч) поїхав до Ірану з тодішнім політичним лідером «Хамасу» Ісмаїлом Ханіє, щоб зустрітися з аятоллою Хаменеї

Перебуваючи у в'язниці, Сінвар організовував страйки, щоб покращити умови утримання, і став лідером серед ув'язнених палестинців.

Сінвара звільнили з в'язниці в 2011 році в рамках обміну, в результаті якого вийшли на волю понад 1000 палестинських в'язнів в обмін на одного ізраїльського солдата, утримуваного «Хамасом».

Незабаром після звільнення Сінвар супроводжував Ханію до Тегерана, де він зустрівся з верховним лідером аятолою Алі Хаменеї.

  • Президент Ізраїлю Іцхак Герцоґ висловив подяку військовим і службам безпеки за «знищення заклятого терориста Ях’ї Сінвара». «Сінвар, організатор смертоносної атаки 7 жовтня, несе відповідальність за жахливі терористичні акти проти ізраїльських цивільних осіб, громадян інших країн і вбивства тисяч невинних людей».
  • У «Хамас» можливу смерть лідера угруповання не коментували.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG