Доступність посилання

ТОП новини

Втрати Росії в Україні оновили рекорд, але навряд чи Путін піде на поступки упродовж наступних пів року – НАТО


«Поки Володимир Путін вірить, що він перемагає, він навряд чи буде брати участь у серйозних переговорах»
«Поки Володимир Путін вірить, що він перемагає, він навряд чи буде брати участь у серйозних переговорах»

Втрати російських сил убитими й пораненими досягли у вересні нового місячного максимуму – 1271 на добу, це оновлює попередній рекорд, зафіксований у травні, зазначив на закритому брифінгу посадовець НАТО, не уповноважений давати офіційні коментарі, передає кореспондентка Радіо Свобода.

Збільшення кількості російських втрат у НАТО пояснюють розширенням зони бойових дій і підвищенням інтенсивності боїв.

«Очікуємо, що рівень жертв, який бачимо зараз, – ці дуже високі показники – швидше за все, зберігатимуться до кінця року. Попри це, Росія зберігає значну кількісну перевагу над Україною в боєприпасах, живій силі й техніці», – сказав представник НАТО.

Щодо живої сили, в Альянсі припускають, що Росія поповнює свої лави близько 30 тисячами військових на місяць.

«На жаль, це означає, що Росія може підтримувати такі високі темпи вибуття, які вона має зараз. Однак їй не вистачає боєприпасів і маневрених підрозділів для успішного великого наступу. Гадаю, швидше за все, ми бачитимемо продовження тиску з цими повільними тактичними досягненнями, які Росія має впродовж певного часу», – зауважив посадовець, спілкуючись із журналістами.

Очікують і на адаптацію російських ракет і безпілотників до того, щоб долати протиповітряну оборону України, що, за словами чиновника НАТО, «підкреслює критичність допомоги союзників цими системами для захисту українських цивільних осіб».

З огляду на прогноз, що Росія матиме найближчими місяцями подальші тактичні просування, Радіо Свобода уточнило у співрозмовника, якою буде реакція союзників, якщо, наприклад, російські війська наближатимуться до Києва.

«Те, що ви зараз бачите, – виконання взятих зобов’язань союзників по НАТО щодо забезпечення України 40 мільярдами євро на підтримку. Уже забезпечили допомогу сумою на близько 21 мільярда. Ми на правильному шляху… Гадаю, ви й надалі спостерігатимете зусилля, спрямовані на забезпечення України тим, що їй потрібно для захисту», – зазначив посадовець НАТО.

Врегулювання конфлікту шляхом переговорів вважають малоймовірним, не бачачи ознак готовності Володимира Путіна домовлятися.

«Поки Володимир Путін вірить, що він перемагає, він навряд чи буде брати участь у серйозних переговорах. Тож зараз ми вважаємо, що перспективи російських поступок протягом наступних шести місяців досить низькі, якщо тільки проблеми вдома не почнуть змінювати думку російського президента. Поки він вірить, що перемагає, думаю, він навряд чи піде на серйозні переговори. А Путін дуже вірить, що час працює на його користь», – резюмував посадовець.

Президент України Володимир Зеленський на засіданні Верховної Ради 16 жовтня представив пункти пропонованого ним «плану перемоги» України у війні з Росією. Він складається з п’яти публічних пунктів і кількох засекречених додатків. За словами президента, першим пунктом є запрошення України до НАТО.

Зеленський назвав метою України «змінити обставини так, щоб Росія була примушена до миру». На думку президента, якщо почати роботу за запропонованим планом, може «вдатися завершити війну не пізніше ніж наступного року».

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте, коментуючи «план перемоги», представлений Зеленським, сказав 16 жовтня, що не може наразі висловити повну підтримку, але план детально вивчатимуть, хоча назвав його «сильним сигналом».

Генсек НАТО припускає, що на певні аспекти плану будуть різні погляди. «Але це не означає, що ми не стоїмо твердо за Україну, щоб не дати можливість Путіну досягти мети», – додав Рютте.

У Кремлі, реагуючи на план, назвали його «ефемерним».

Речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що припинення війни можливе нібито лише за умови «усвідомлення київським режимом безперспективності його політики». При цьому представник Кремля сказав, що поки що не чув і не бачив виступ Зеленського в українському парламенті.

В американському Інституті вивчення війни (ISW) неодноразово заявляли, що Кремль не готовий до чесних переговорів про закінчення війни проти України. «ISW продовжує вважати, що Росія не зацікавлена і не була зацікавлена в змістовних переговорах з Україною, і що Кремль намагається представити Україну, а не Росію, як таку, що перешкоджає переговорам», – заявляли аналітики.

Форум

XS
SM
MD
LG