Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина: партія Шольца перемагає на виборах у Бранденбурзі


Передвиборчі плакати у Бранденбурзі
Передвиборчі плакати у Бранденбурзі

Лівоцентристська Соціал-демократична партія (SPD) канцлера Німеччини Олафа Шольца, за попередніми даними, перемагає на виборах у східнонімецькій землі Бранденбург, набираючи 30,7% голосів виборців.

Правопопулістська партія «Альтернатива для Німеччини» (AfD) із 29,4% опинилася на другому місці, а нова партія, лівопопулістський «Союз Сари Вагенкнехт» – на третьому (13,4%), випередивши ХДС (12,1%).

У виборах брало участь 74% громадян землі Бранденбург, які мають право голосу.

Минулого виборчого періоду кабінет міністрів у цій землі очолював соціал-демократичний прем’єр-міністр Дітмар Войдке. Під час виборчої кампанії в Бранденбурзі йшлося про імміграцію, війну Росії в Україні й небезпеку приходу до влади правих екстремістів. Войдке відмежувався від політики СДПН на загальнофедеральному рівні й дистанціювався від канцлера Олафа Шольца.

Вибори у Бранденбурзі пройшли 22 вересня, через три тижні після того, як ультраправа партія здобула перемогу в двох інших землях на сході Німеччини.

Останні опитування показували, що ультраправа партія «Альтернатива для Німеччини» йшла на рівних із соціал-демократами, партією канцлера Олафа Шольца, яка безперервно керувала Бранденбургом після возз’єднання Німеччини в 1990 році.

У двох федеральних землях східної Німеччини, Саксонії й Тюрингії, 1 вересня відбулися вибори депутатів земельних парламентів. В обох землях високу популярність здобули правопопулістська партія «Альтернатива для Німеччини» і лівопопулістський «Союз Сари Вагенкнехт».

Форум

XS
SM
MD
LG