Доступність посилання

ТОП новини

Нова Єврокомісія: посилення ролі країн Балтії на тлі невизначеності щодо майбутнього розширення ЄС


Урсула фон дер Ляєн представляє новий склад Єврокомісії в Страсбурзі. 17 вересня 2024 року
Урсула фон дер Ляєн представляє новий склад Єврокомісії в Страсбурзі. 17 вересня 2024 року

Після деяких затримок і чималих проблем через, зокрема, меншу кількість жінок, ніж раніше, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 17 вересня представила свою нову команду Європейської комісії на наступні п’ять років.

Скажімо так: великими переможцями є країни Балтії та Польща, які отримали потужні позиції. Про інші країни центральної та східної Європи так не скажеш. Подивимося, що буде з розширенням ЄС.

Зрозуміло, що Балтія здається близькою серцю фон дер Ляєн.

Звичайно, ми вже знали, що колишній прем’єрка Естонії Кая Каллас станеВверховним представником з зовнішньої політики ЄС.

Кая Каллас стане новою очільницею європейської дипломатії
Кая Каллас стане новою очільницею європейської дипломатії

Латвійський ветеран Валдіс Домбровскіс отримав важкий економічний портфель, незважаючи на постійні чутки про те, що він буде займатися розширенням ЄС у найближчі роки.

Колишній прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубіліус був обраний для новоствореного портфеля з питань оборони. Головне, щоб портфель не був пустими, якщо не буде грошей ЄС на оборону.

Брюссель був зацікавлений у зміцненні оборонної промисловості континенту, особливо через триваючу війну в Україні. Але питання в тому, чи всі країни-члени справді зацікавлені в цьому.

Андрюс Кубілюс, прем’єр-міністр Литви у 1999 - 2000, 2008 - 2012 роках. Тепер він стане першим єврокомісаром з питань оборони і космосу
Андрюс Кубілюс, прем’єр-міністр Литви у 1999 - 2000, 2008 - 2012 роках. Тепер він стане першим єврокомісаром з питань оборони і космосу

Нарешті, Пьотр Серафім, права рука польського прем’єр-міністра Дональда Туска, доторкнеться до крана грошей – бюджету. Отже, поки що досить вражаюче.

Але тоді настає черга явно західного ухилу у блоці. Іспанія відповідатиме за внутрішній ринок ЄС, Франція – за промислову стратегію, Ірландія – за юстицію, Люксембург – за прибутковий портфель сільського господарства, а Італія – за згуртованість – дійну корову ЄС, у якій гроші переказують із багатших до бідніших регіонів ЄС. Австрія, яка все більше хилиться вправо, отримала міграцію – справжній знак часу!

Інші єврокомісари зі Сходу

Звичайно, кандидат від Румунії Роксана Мінцату є одним із шести виконавчих віцепрезидентів. Це багато, але її зона відповідальності – «люди, навички та підготовленість», досить розпливчасті поняття.

Фон дер Ляєн зазначила, що Мінцату відповідатиме за освіту та соціальні права – питання, які в основному належать до компетенції національних урядів, а не Брюсселя.

Кандидат від Болгарії Катерина Захарієва займатиметься дослідженнями та інноваціями – ще однією сферою, у якій ЄС досить боязкий, а угорець Олівер Варгеї займатиметься здоров’ям і добробутом тварин, чимось, що стало більш важливим на європейській арені, особливо після Covid-19, але це ще не дуже важливий портфель.

Ходять чутки, що обидва вони ризикують зіткнутися зі скороченням, оскільки Європарламент незабаром розпочне слухання кандидатів, і вони, ймовірно, усунуть принаймні пару.

Представлення нового складу Єврокомісії у Страсбурзі 17 вересня 2024 року
Представлення нового складу Єврокомісії у Страсбурзі 17 вересня 2024 року

Словаччина отримала торгівлю в епоху посилення протекціонізму, Чехія мала «міжнародне партнерство», яке ніхто точно не знає, що це означає, а Хорватія відповідає за південне сусідство – іншими словами, країни Північної Африки, які не можуть бути членами ЄС, але блок прагне укласти з ними угоди, щоб запобігти нелегальній імміграції.

Розширення ЄС

А як щодо розширення? Ця сфера стосується багатьох тих, хто сподівається на вступ до ЄС Західних Балкан, а також у східних країнах-кандидатах Грузії, Молдові та Україні. Це мало бути одним із пріоритетів нової Європейської комісії.

Що ж, цей портфель пішов до Словенії та Марти Кос – єдиного кандидата в члени Комісії, яка ще не була затвердженою її столицею, тому що опозиція в Любляні відклала це питання, оскільки роздратована тим, що першого кандидата від Словенії Томажа Весела відштовхнула фон дер Ляєн, оскільки вона шукала більше жінок у своїй команді.

Це навряд чи гучна підтримка розширення ЄС як політики, і Україна та Молдова сподівалися на когось більш високопоставленого і бажано з дружніших країн Балтії. Марта Кос також відповідатиме за східне сусідство, тобто Азербайджан, Вірменію та Білорусь. Питання в тому, скільки часу залишиться цій трійці.

Кос походить із колишньої Югославії і здається очевидним, що вона зосередиться на Західних Балканах. І в певному сенсі це має сенс, оскільки на даний момент багато країн того регіону просунулися далі, ніж Україна та Молдова, на шляху до ЄС, і вони відчували, що Брюссель дещо обійшов їх увагою в останні кілька років.

Але фон дер Ляєн сказала на представленні: «Вона (Кос) продовжить роботу над підтримкою України, продовженням відбудови та підтримкою країн-кандидатів на шляху до вступу».

Навряд чи Марта Кос буде такою ж суперечливою, як нинішній комісар з питань розширення Угорщини Олівер Варгеї, який явно наклав на цю роль дуже угорський відбиток.

Але все ще відчувається, що розширення не є головним у порядку денному в Брюсселі на найближчі роки.

  • Зображення 16x9

    Рікард Юзвяк

    Редактор Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода з питань Європи​. Раніше працював кореспондентом РВЄ/РС у Брюсселі

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG