Доступність посилання

ТОП новини

Олімпіада-2024. Хижняк виграв «золото». Усі результати 12-го дня


Для Олександра Хижняка це вже друга олімпійська нагорода
Для Олександра Хижняка це вже друга олімпійська нагорода

Український боксер Олександр Хижняк став олімпійським чемпіоном Парижа-2024 з боксу. У фінальному бої за золото у ваговій категорії до 80 кг «Полтавський танк» переміг Нурбека Оралбая з Казахстану.

Це вже друга нагорода для українця. На Іграх у Токіо Хижняк виборов срібну медаль.

Усі нагороди України на Олімпіаді-2024:

  • «золото» Олександра Хижняка (бокс),
  • «золото» Ярослави Магучіх (стрибки у висоту),
  • «золото» українських шпажисток (командний турнір),
  • «срібло» Сергія Куліша (кульова стрільба),
  • «срібло» Іллі Ковтуна (спортивна гімнастика),
  • «бронза» Ольги Харлан (фехтування),
  • «бронза» Ірини Геращено (стрибки у висоту),
  • «бронза» Михайла Кохана (метання молота).

Як Україна виступила в інших видах в 12-й змагальний день?

Боротьба. Українська борчиня Оксана Лівач, яка виступає у ваговій категорії до 50 кг, поступилася у бронзовій сутичці. Українка через дискваліфікацію індуски Вінеш Пхегот отримала шанс поборотися за нагороду. Але зазнала поразки від японки Юї Сусаки – 0:10.

Українка вдруге на Іграх зупиняється за крок від бронзової нагороди
Українка вдруге на Іграх зупиняється за крок від бронзової нагороди

А от Парвіз Насібов гарантував нагороду для України. 8 серпня українець виступатиме у фіналі. На шляху до медального бою він провів три переможні зустрічі: з сербом Мате Немешем (3:2), з киргизом Амантурою Ісмаїловим (7:6), з азербайджанцем Хасратом Джафаровим (3:3).

В останній зустрічі, попри нічию, перемогу віддали Парвізу, адже саме він останнім заробив очко. Під час однієї з сутичок Насібову пошкодили око, за словами головного тренера Володимира Шацьких, зараз український спортсмен цим оком не бачить.

Тренерський штаб запевняє, що борця мають «підремонтувати» до фіналу
Тренерський штаб запевняє, що борця мають «підремонтувати» до фіналу

В України є також шанси на ще одну нагороду – бронзову. За неї боротиметься чинний олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби у ваговій категорії до 87 кг Жан Беленюк.

Розпочав Олімпіаду в Парижі українець із впевнених перемог проти Цяня Хайтао з Китаю – 7:1 та Нурсултана Турсинова з Казахстану – 7:3. Але у півфіналі Беленюк не впорався з Алірезою Мохмаліпіані з Ірану. І це вперше, коли Беленюк не виступатиме у фіналі: у 2016 році він виборов «срібло», у 2020 – «золото». За «бронзу» українець боротиметься 8 серпня.

Беленюк вперше не виступить на олімпійському фіналі
Беленюк вперше не виступить на олімпійському фіналі


Натомість колишній українець, а тепер представник Болгарії, Семен Новіков боротиметься у фіналі. У 2023 році Новіков почав виступати за Болгарію після конфлікту з українською федерацією – вони виступають в одній ваговій категорії з Беленюком, тому були постійні питання, хто буде представляти Україну в цій вазі. Врешті Новіков змінив спортивне громадянство.

Стрибки у воду. Вікторія Кесарь не змогла пробитися з кваліфікації. За регламентом, з 28 спортсменок відбиралося до півфіналу – 18. Кожна виконувала по п’ять стрибків, а сума балів і «вибудовувала» турнірну таблицю. Українка набрала 217.75 бала і посіла 27-ме місце. Це вже друга дисципліна для Кесарь в Парижі. Раніше у синхронних стрибках з трьох метрів разом з Анною Письменською фінішували сьомими.

Українські стрибуни у воду на Іграх-2024 не завоювали ще жодної нагороди
Українські стрибуни у воду на Іграх-2024 не завоювали ще жодної нагороди

Веслування. Українська байдарочниця Марія Повх стала третьою на дистанції 500 метрів з часом 1:52.09 і відібралася до півфіналу. Українка вже втретє веслуватиме в олімпійських півфіналах між байдарками-одиночками на дистанції 500 метрів. Раніше вона також виступала на цьому етапі – в Ріо-2016, Токіо-2020, але жодного разу не пробивалася у фінали А, де і розігруються нагороди.

Каноїст Павло Алтухов вже вибув зі змагань. Спочатку він невдало кваліфікувався і замість прямого потрапляння до ½ фіналу, був вимушений долати чвертьфінальні заїди. Для того, щоб продовжити боротьбу українцеві треба було зайняти перші два місця. Алтухов був третім.

Повх за всю кар'єру жодного разу не пробивалася у фінальні заїзди. Париж-2024 може змінити цю тенденцію
Повх за всю кар'єру жодного разу не пробивалася у фінальні заїзди. Париж-2024 може змінити цю тенденцію

Легка атлетика. Лише один український стрибун у висоту пробився до фінального етапу – бронзовий призер чемпіонату Європи-2024 Олег Дорощук. За регламентом, із кваліфікації виходили спортсмени, які показали результат 2.29 і дванадцятка найкращих. Українець стрибнув на 2.24 і цього вистачило. Натомість бронзовий призер світової першості-2022 Андрій Проценко не зміг перестрибнути 2.15 метра з трьох спроб, а Владислав Лавський не подолав 2.20.

Владислав Лавський не пробився до фіналу
Владислав Лавський не пробився до фіналу

У дебютному виді – мікст марафонської дистанції зі спортивної ходьби, українці Іван Банзерук та Людмила Оляновська стали 17-ми. Вони відстали від переможців змагань на 11 хвилин і 39 секунд.

Форум

XS
SM
MD
LG