Доступність посилання

ТОП новини

Кінець війнам в Україні та Газі. Що ще пообіцяв Трамп, приймаючи номінацію кандидата у президенти США?


45-й президент США і кандидат у президенти від Республіканської партії на виборах 2024 року Дональд Трамп зі своєю дружиною Меланією в останній день Республіканського національного з'їзду в Мілвокі 18 липня 2024 року
45-й президент США і кандидат у президенти від Республіканської партії на виборах 2024 року Дональд Трамп зі своєю дружиною Меланією в останній день Республіканського національного з'їзду в Мілвокі 18 липня 2024 року

Дональд Трамп пообіцяв покласти край війнам в Україні та смузі Гази і звільнити американських «заручників», коли приймав номінацію на посаду президента на Республіканському національному з'їзді всього через кілька днів після замаху на його життя.

78-річний Трамп, з пов'язкою на правому вусі, в яке він був поранений під час замаху на себе 14 липня, також пообіцяв відродити план протиракетної оборони часів холодної війни, попередивши, що світ «балансує» на межі третьої світової війни.

«Війна зараз вирує в Європі та на Близькому Сході. Ця адміністрація не може наблизитися до розв'язання цих проблем», – сказав Трамп у 92-хвилинній промові, яка завершила чотириденну республіканську конвенцію у Мілвокі, штат Вісконсин, ключовому штаті, який може вплинути на перебіг виборів 5 листопада.

Трамп звинуватив хаотичне виведення військ США з Афганістану за президента Джо Байдена, який опонуватиме йому на виборах у листопаді, в тому, що воно заохотило президента Росії Володимира Путіна до вторгнення в Україну.

На думку політолога факультету державного управління Джорджтаунського університету Ганса Ноеля, промова Трампа не додала «нічого нового» у його бачення зовнішньої політики, яке в питанні підтримки Україні діаметрально протилежне до позиції демократів.

«Я думаю, що найбільше вирізняються ті формулювання, які він використовує щодо війни в Україні, – сказав Ноель в коментарі Радіо Свобода, – він не говорить про це так, що Росія вдерлась в Україну, і Україна хотіла б, щоб ми допомогли їй захистити себе, а скоріше, що Україна і Росія самі втягнулися у війну, і, можливо, США не варто було б в неї втручатися».

Експерт: Трамп не бачить війну в Україні як вторгнення РФ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Республіканський кандидат навіть похвалився, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан нібито сказав, що Росія і Китай «бояться Трампа». Орбан прилетів до Флориди на зустріч з Трампом 11 липня, щоб обговорити припинення війни в Україні після візитів до Москви і Пекіна.

Віктор Орбан (ліворуч) позує з колишнім президентом США Дональдом Трампом у маєтку Трампа в Мар-а-Лаго в Палм-Біч, штат Флорида, 11 липня 2024 року
Віктор Орбан (ліворуч) позує з колишнім президентом США Дональдом Трампом у маєтку Трампа в Мар-а-Лаго в Палм-Біч, штат Флорида, 11 липня 2024 року

Раніше президент України Володимир Зеленський сказав, що готовий працювати з будь-ким, хто перебуває при владі у США. Він додав, що робота з Дональдом Трампом у разі його переобрання на посаду президента США буде «важкою роботою, але ми працьовиті люди».

Американська телекомпанія CNN з посиланням на два джерела повідомляє, що Трамп і Зеленський запланували телефонну розмову 19 липня. Ця розмова стане першою після того, як Трамп залишив Білий дім.

Раніше Дональд Трамп під час дебатів заявив, що пропозиції, висунуті президентом РФ Володимиром Путіним, нібито як про умови для «припинення» розв'язаної РФ війни проти України, є «неприйнятними». Трамп знову повторив, що «закінчить війну в Україні», якщо буде переобраний, однак не надав жодної конкретики щодо того, як він збирається це зробити.

Під час промови Трамп заявив, що також звільнить американських «заручників», не уточнивши, як саме і про кого йдеться.

Ці заяви, як видається, мали би стосуватися десятків «незаконно затриманих» за кордоном американців, кілька з яких перебувають у Росії, зокрема Алсу Курмашевої, ветеранки Радіо Свобода, яка має подвійне американсько-російське громадянство і утримується за звинуваченнями, які Радіо Свобода та уряд США розцінюють як репресії за її роботу журналісткою телерадіокомпанії в Празі.

Варто зазначити, що за останні три роки адміністрація Байдена звільнила багатьох ув'язнених шляхом обміну полоненими та в іншиші способи.

Трамп зазначив, що російські атомні підводні човни розміщені біля берегів Куби, розташованої за 145 кілометрів від Флориди. Він оголосив, що в разі обрання він відродить плани колишнього президента Рональда Рейгана щодо розробки системи протиракетної оборони, яка базуватиметься у космосі, для захисту Сполучених Штатів від ядерних ракет дальнього радіуса дії.

Трамп заявив, що технологічний прогрес зробив цей проєкт можливим. Нагадаємо, що США відмовилися від цього плану, який опоненти Рейгана прозвали «Зоряними війнами». Це було у 1990-х роках, коли закінчилася Холодна війна і поліпшилися відносини з Москвою.

Висунення Трампа на посаду президента є такою собі вишенькою на торті його видатного політичного камбеку (повернення). Під час перебування на посаді президента йому двічі оголошували імпічмент, він був засуджений на початку цього року за фальсифікацію звітності свого бізнесу та звинувачений по трьох інших справах, в тому числі у змові з метою ануляції виборів 2020 року. Одна зі справ, пов'язана з поводженням Трампа з секретними документами, нещодавно була закрита, але прокурори подали апеляцію.

У цей час чинного президента і опонента Трампа Джо Байдена, вибитого з передвиборчої кампанії через повторне захворювання на COVID-19, його ж партія все активніше закликає знятися з перегонів.

Трамп згадав Байдена лише один раз у своїй промові на тлі новин про те, що президент може знятися з виборів вже цими вихідними.

Байден переміг Трампа у 2020 році, але в Демократичній партії зростають побоювання, що президент не зможе повторити цю звитягу після його невдалого виступу на дебатах 27 червня.

Під час дебатів проти Трампа 81-річний Байден мав кволий і часом розгублений вигляд, а його репліки подекуди були незв'язними, що посилювало занепокоєння щодо його фізичної та розумової здатності відпрацювати президентом ще чотири роки. Протягом кількох тижнів після дебатів Байден відкидав заклики вийти з перегонів, заявляючи, що може оговтатися від поразки на дебатах і перемогти Трампа.

Під час перших президентських дебатів чинний очільник Білого Дому Джо Байден мав кволий вигляд і, згідно з консенсусом оглядачів, програв Трампу
Під час перших президентських дебатів чинний очільник Білого Дому Джо Байден мав кволий вигляд і, згідно з консенсусом оглядачів, програв Трампу

Однак провідні демократи лише посилили свій тиск. Напередодні виступу Трампа Адам Шифф (конгресмен-демократ від Каліфорнії) закликав президента відступити. Шифф наразі є найбільш високопоставленим законодавцем, який публічно висловився за зміну кандидатури від Демократичної партії. Інші впливові демократи цього місяця в приватному порядку закликали Байдена вийти з перегонів, повідомляє Axios.

З'їзд демократів, на якому визначаться із кандидатом у президенти, відбудеться 19-22 серпня в Чикаго, штат Іллінойс.

Спроба замаху 13 липня відіграла важливу роль для кампанії Трампа, оскільки республіканці використовують її, щоб зобразити його як «борця», який був врятований «божественним втручанням».

Власне і свою промову Трамп почав з розповіді про стрілянину в Батлері, штат Пенсильванія, де він виступав перед прихильниками на мітингу, коли стався замах.

«Я не повинен бути тут сьогодні», – сказав він, коли на екранах з'їзду замиготіли вже легендарні кадри закривавленого Трампа, який стоїть з піднятим вгору кулаком в оточенні спецпризначенців Секретної служби.

Трамп, який протягом усієї своєї політичної кар'єри давав опонентам принизливі прізвиська, використав свою промову, щоб закликати до висловлювань, які зменшують розбрат, і до більшої «єдності».

Однак потім він звинуватив демократів у тому, що вони «використовують систему правосуддя як зброю», щоб переслідувати його та його сім'ю.

Під час промови Трамп також пообіцяв обмежити імміграцію, скасувати квоти на електромобілі, збільшити видобуток нафти і газу в США та знизити податки.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG