Доступність посилання

ТОП новини

Суд припинив одну з кримінальних справ проти Трампа – щодо секретних документів


Суд у штаті Флорида припинив кримінальну справу щодо неналежного поводження з секретними документами, порушену проти колишнього президента США Дональда Трампа. Окружна суддя Ейлін Кеннон ухвалила, що спеціальний прокурор Джек Сміт був незаконно призначений на посаду і не мав повноважень керувати розслідуванням.

Сміт був призначений на посаду генеральним прокурором США Мерріком Гарландом. У рішенні суду сказано, що призначення вищих федеральних чиновників є прерогативою президента та Сенату, а повноваження призначати нижчих чиновників генеральному прокурору мав надати Конгрес, проте в жодному американському законі не сказано, що генпрокурор має таке право.

Суддя назвала це «узурпацією влади». У рішенні йдеться, що офіс спеціального прокурора незаконно отримував фінансування з бюджету. Рішення, ймовірно, буде оскаржене стороною обвинувачення, зазначає агентство Reuters. У кількох інших судових рішеннях практика призначення спецпрокурора визнавалася законною.

Адвокати з офісу Сміта заявляли, що існує практика призначення спеціальних прокурорів для ведення політично значущих розслідувань. Сміт був призначений, щоб забезпечити розслідування щодо Трампа незалежно від міністерства юстиції.

Кримінальна справа про незаконне зберігання секретних документів вважалася найнебезпечнішою із усіх юридичних загроз колишньому президентові, додає «Голос Америки». Трамп був звинувачений у десятках епізодів незаконного зберігання секретних документів у своєму маєтку у Флориді, злочинній змові та наданні помилкових свідчень. Максимальне покарання за цими статтями передбачає десятки років ув’язнення.

Сам він наполягав на своїй невинуватості. Це друга юридична перемога його адвокатів цього року: 1 липня Верховний суд США ухвалив, що політик має право на юридичний імунітет у зв’язку з діями, вчиненими ним у рамках виконання його конституційних обов’язків. Це може призвести до закриття кількох справ проти нього.

15 липня у Вісконсині відкрився з’їзд Республіканської партії, де Трампа офіційно висунули на посаду президента. Сам він оголосив, що кандидатом на посаду віцепрезидента в його команді став сенатор із Огайо Джей Ді Венс.

Форум

XS
SM
MD
LG