Доступність посилання

ТОП новини

Росія утримує у полоні понад 14 тисяч цивільних українців – омбудсмен


Загалом Росія утримує у полоні понад 14 тисяч цивільних громадян України, розповів під час пресконференції уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець
Загалом Росія утримує у полоні понад 14 тисяч цивільних громадян України, розповів під час пресконференції уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

Загалом Росія утримує у полоні понад 14 тисяч цивільних громадян України, розповів під час пресконференції уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає «Укрінформ».

«Я публічно кажу про те, що понад 14 тисяч цивільних громадян України знаходяться у російському полоні. У це число включаються громадяни, які були затримані РФ починаючи з 2014 року на території АРК Крим (у нас є окремий список), на території Донецької та Луганської областей (у нас теж окремий список) і після початку повномасштабної агресії», – розповів Лубінець.

За його словами, «навіть на Київщині, яка найменше була під російською окупацією, близько 600 цивільних громадян України потрапили у російський полон».

Омбудсмен зазначив, що «цивільні – найважча категорія для повернення».

«Перше, згідно з міжнародним гуманітарним правом, ми не можемо проводити обмінів. Таке визначено виключно для військовополонених. Друге, усі розуміють, що є не так багато громадян РФ, яких Росія хотіла б забрати, якщо мова про цивільних. Третє, судові вироки. Вони виносять величезні за термінами судові вироки проти наших цивільних громадян, звинувачуючи їх у шпигунстві, терористичній діяльності, фінансуванні терористичних організацій, у будь-чому. Головне для них – дати великі терміни ув’язнення – 15, 17, 18, 20, 25 років», – сказав Лубінець.

За його словами, «є також випадки, коли були затримані діти, щодо яких зараз проводяться слідчі дії».

«Це громадяни України, які не досягли 18 років, які так само можуть отримати тривалі тюремні строки. Також у нас є два випадки, коли двох хлопців у Бердянську розстріляли. Це були діти, як згідно з нашим, так і згідно з російським законодавством. Їм було 18 років. І росіяни навіть не дають можливості забрати тіла цих двох хлопчиків для того, щоб їх поховати», – розповів омбудсмен.

Він припускає, що «РФ хоче поховати тіла цих двох хлопчиків таємно, щоб не передавати їх родинам».

Раніше президент Володимир Зеленський казав, що за час повномасштабного вторгнення Україна звільнила з російського полону 3 310 людей.

25 червня в Україну повернулися 90 українців з російського полону. Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими уточнив, що Україна повернула 32 нацгвардійця, 18 прикордонників, 17 представників Військово-морських сил, 15 бійців ЗСУ та 8 тероборонівців.

Зокрема, вдалося повернути 59 оборонців Маріуполя, з них 52 бійця, що вийшли з «Азовсталі», також з полону визволили 5 нацгвардійців, які охороняли ЧАЕС.

Управління Верховного комісара ООН із прав людини в одній зі своїх доповідей про ситуацію в Україні, що охоплює період з лютого до липня 2023 року, зафіксувало шість випадків позасудових страт українських військовополонених.

Російські військові з початку грудня 2023 року, ймовірно, вбили щонайменше 15 українських військовослужбовців, які намагалися здатися в полон, і ще не менш як шістьох військових, які вже здалися. Таких висновків дійшла міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch. Про це йдеться у доповіді організації, опублікованій на початку травня цього року.

Згідно з Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими, підписаною зокрема Росією, полоненим мають бути гарантовані життя і гуманні умови утримання. Страти чи жорстоке поводження з військовополоненими належать до воєнних злочинів.

Форум

XS
SM
MD
LG