Доступність посилання

ТОП новини

Фейк про «Охматдит»: які докази, що по лікарні вдарила російська Х-101, а не NASAMS


Наслідки руйнувань корпусу дитячої лікарні «Охматдит» у Києві через ураження російською крилатою ракетою Х-101, 8 липня 2024 року
Наслідки руйнувань корпусу дитячої лікарні «Охматдит» у Києві через ураження російською крилатою ракетою Х-101, 8 липня 2024 року

О 17:00 за Київським часом 9 липня почалось засідання Ради безпеки ООН, присвячене удару по дитячій лікарні «Охматдит» у Києві. Його скликали на прохання України – Росія ж, вочевидь, спробує просунути на Радбезі свою версію подій. З того часу, як світ облетіли кадри масштабних руйнувань дитячої лікарні, російська пропаганда розкручує історію про те, що цей удар – начебто не російський, а в «Охматдит» «випадково залетіла» українська зенітна ракета.

Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) розібрали усе, що говорить пропаганда агресора, та проаналізували їхні аргументи: якщо коротко – на зафіксованих очевидцями кадрах немає нічого, що б свідчило про падіння на лікарню ракети ППО. Але розберімося, як ця версія виникла, і чим Кремль спробує переконати світ.

Як Кремль вивів «теорію» про ракету ППО

У Міністерстві оборони РФ заявили, що руйнування цивільних об’єктів у Києві спричинені «падінням української ракети ППО». Від моменту появи перших відео руйнувань в «Охматдиті» кремлівська пропаганда через Телеграм почала розповсюджувати сценарії: ракета чи то Patriot, чи то NASAMS «... під час перехоплення втратила ціль та впала, де доведеться. Friendly Fire по-київськи».

Зет-пропаганда скрізь крутила стопкадр з відео удару, стверджуючи: ракета на ньому візуально схожа саме на NASAMS або Patriot: в неї чи то немає крилець, як у Х-101, чи то ці крила не такі, як у Х-101, а її розміри в польоті намагалися порівнювати з поверхами будівлі Міністерства інфраструктури України (хоча ракета та будівля стояли відносно оператора на різній відстані).

Високу активність тут проявили канали-мільйонники з українського сегменту Телеграм – «Резидент» і «Легітимний». СБУ вже раніше називала їх учасниками «масштабної агентурної мережі, яка займалася розвідувально-підривною діяльністю на замовлення спецслужб РФ».

«Резидент» за 8 і 9 липня мінімум 16 дописів присвятив ракетній атаці на «Охматдит».

«Порівняти легко в інтернеті по фото Х-101 з фото, а потім ракету NASAMS, щоб зрозуміти просту істину: це «наше» ППО «влучило» в «Охматдит», – повторювали там.

«По удару все ясно – це ракета ППО ЗСУ NASAMS збилася зі шляху і влетіла у будівлю біля дитячого корпусу», – повторював «Легітимний».

Чому це Х-101, а не українські ЗРК

«Крильця»

Ракета з відео має посередині корпусу характерні для російської ракети Х-101 «крильця».

Ракета від ЗРК «Patriot» взагалі не має такого елементу посередині корпусу.

Якщо взяти ракету AMRAAM комплексу NASAMS – дійсно, ракета має «крильця» посередині. Проте, їх не 2, а 4.

У ракети в кадрі крилець саме 2, адже в одній площині їх видно, а в іншій – ні.

У цій площині крил не видно
У цій площині крил не видно
А в цій площині крила видно
А в цій площині крила видно

Якби крилець було 4, як у NASAMS – ми б бачили їх, яким би боком ракета не обернулася до спостерігача.

Двигун

Позаду ракети, що влучає в «Охматдит», видно підвісний двигун.

Ані Patriot, ані NASAMS не мають двигуна зовні – ці ракети симетричні відносно своєї осі у хвостовій частині.

Позаду ракети, яка спрямована на дитячу лікарню, чітко видно турбореактивний двигун
Позаду ракети, яка спрямована на дитячу лікарню, чітко видно турбореактивний двигун

А це фото зі статті російського ren.tv про крилату ракету Х-101. Там йдеться про те, що двигун висувається з корпусу ракети після запуску:

Турбореактивний двигун на корпусі ракети Х-101
Турбореактивний двигун на корпусі ракети Х-101

Різняться ракети і за типом двигуна.

На відео удару по «Охматдиту» чути характерний свист. Так працює дозвуковий турбореактивний двигун. Ракета Х-101 – саме дозвукова (близько 700 км/год).

Ракети AMRAAM комплексу NASAMS надзвукові (майже 5 Мах або 4900 км/год) і не мають цього свисту. А от що мають – так це вогняний вихлоп позаду. Він не може зникнути, адже двигун не вимикається перед влучанням у ціль – зенітна ракета не передбачена для ударів по землі.

Ось як працює ракета AMRAAM:

Політ ракети ЗРК NASAMS з характерним яскравим полум'ям та димом позаду
Політ ракети ЗРК NASAMS з характерним яскравим полум'ям та димом позаду

А ось як «падала» на «Охматдит» ракета 8 липня:

Політ російської ракети Х-101 до дитячої лікарні, позаду немає ані яскравого полум'я, ані диму
Політ російської ракети Х-101 до дитячої лікарні, позаду немає ані яскравого полум'я, ані диму

«Ця ракета (NASAMS – ред.) дуже швидка, вона летить на надзвуковій швидкості, і на цьому відео, ми, швидше за все, навіть не встигли би її якось засікти. Двигун ракети випускає полум’я позаду себе, дим. І відповідно, це теж було би видно», – зауважує в ефірі каналу «Настоящее время» російський військовий експерт Ян Матвєєв.

Як ракета заходила на ціль

Навіть якщо говорити про збій в наведенні ракети ППО – вона не може заходити на ціль так, як це роблять ракети, призначені для ураження наземних цілей, кажуть військові аналітики.

«Ракета… не була вражена нашою ППО, вона йшла на надмалій висоті в межах 50 метрів; вона зробила «гірку», тобто, піднялася на висоту перед атакою, потім під кутом здійснила атаку на «Охматдит». Це говорить про те, що вона йшла за запрограмованим маршрутом, тому що ракети Х-101 програмуються», – сказав в ефірі Свобода Ранок (проєкт Радіо Свобода) Сергій Згурець, директор Defense Express.

«Якщо говорити про зенітну ракету – вона може полетіти до землі тільки, якщо вона несправна. При цьому, вона не буде летіти так, ніби вона заходить на ціль, – додає Ян Матвєєв. – Якщо ми повернемося до того відео, де летить ця Х-101, – вона не збита, вона не летить якось, перекидаючись у повітрі, ні падаючи, вона не горить при цьому (при ураженні зенітними ракетами такі ракети іноді спалахують). Ні – вона летить приблизно під кутом 45 градусів, тобто так, як вона заходить на ціль. Тобто, вона конкретно летить до своєї цілі. А ціль її у цьому випадку – це дитяча лікарня».

Руйнування, завдані ракетою

Ракета NASAMS несе у бойовій частині близько 20 кг вибухівки. А російська Х-101 – від 400 до 800 кг.

«Наслідки руйнувань «Охматдиту» говорять про те, що це дійсно потужна бойова частина, яку не можна порівняти, зокрема, із засобами ППО, які використовують українські збройні сили», – зазначає Згурець.

«Ракета комплексу NASAMS несе бойову частину близько 20 кг; її бойова частина в основному складається з осколкових елементів – бо ця ракета призначена для збивання інших ракет, літаків, безпілотників, і так далі. У ній доволі мало вибухівки. Вона не може спричинити такі масштабні руйнування», – додає російській експерт Матвєєв.

Рятувальники, лікарі, військові і цивільні розбирають завали в дитячій лікарні 8 липня
Рятувальники, лікарі, військові і цивільні розбирають завали в дитячій лікарні 8 липня

Дані українського слідства

СБУ повідомляє, що на території лікарні слідчі уже знайшли уламки російської ракети Х-101, зокрема:

  • Уламок механізму розкриття крил ракети Х-101;
  • Уламок блоку постановки завад ракети Х-101;
  • Середню частину корпусу крилатої ракети Х-101 (на фото під завалами);
  • Обтікач хвостового відсіку і уламок гідроблоку крилатої ракети Х-101;
  • Уламки кожуха двигуна крилатої ракети Х-101 із відображенням інвентарного (внутрішня сторона) та серійного номерів (зовнішня сторона).

«Завдання удару по дитячій лікарні «Охматдит» саме крилатою ракетою авіаційного базування Х-101 зафіксовано матеріалами об'єктивного контролю за допомогою радарів», – додали в українській спецслужбі.

«Характер руйнувань (повністю знищено двоповерховий корпус лікарні, навколишні будівлі мають значні ушкодження) притаманний саме для бойової частини Х-101 (400 кг). Руйнування в жодному разі не могли бути спричинені ЗРК NASAMS, бойові частини ракет до якої приблизно в 20 разів менш потужні», – зауважили в СБУ.

Наслідки удару по лікарні – 2 загиблих лікарів, 32 поранених, 8 дітей ушпиталили, зруйнований корпус. Загалом же під час ракетного удару у Києві загинули 33 людини.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

  • Зображення 16x9

    Сергій Горбатенко

    Позаштатний кореспондент Радіо Свобода з 1 лютого 2015 року. Автор матеріалів для Радіо Донбас.Реалії.

    Працював журналістом у Громадському телебаченні Донбасу, регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Донецькій області. Був редактором на телеканалах «ТОР» і «С+» (Слов’янськ). Закінчив філологічний факультет Донбаського державного педагогічного університету (Слов’янськ).

Форум

XS
SM
MD
LG