Доступність посилання

ТОП новини

В ООН кажуть про «високу ймовірність» того, що дитяча лікарня в Києві зазнала «прямого влучання» ракети РФ


Дитяча лікарня «Охматдит» у Києві, пошкоджена внаслідок російської атаки 8 липня 2024 року
Дитяча лікарня «Охматдит» у Києві, пошкоджена внаслідок російської атаки 8 липня 2024 року

В Організації Об’єднаних Націй заявили, що існує «висока ймовірність» того, що дитяча лікарня в Києві зазнала «прямого влучання» російської ракети.

«Аналіз відеоматеріалів та оцінка, проведена на місці інциденту, вказує на високу ймовірність того, що дитяча лікарня зазнала прямого влучання, а не отримала пошкодження від протиповітряної системи», – заявила Даніель Белл, голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, на пресбрифінгу в Женеві.

За її словами, у медзакладі лікують дітей з серйозними захворюваннями, такими як рак і хвороби нирок, на момент удару перебували близько 670 дітей і близько 1 000 співробітників.

Як заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белль, це було «однією з найбільш кричущих атак, які ми бачили з початку повномасштабного вторгнення» в лютому 2022 року.

Сьогодні, 9 липня, Радбез ООН збереться на засідання для обговорення обстрілу дитячої лікарні «Охматдит» у Києві. Росія є постійним членом Радбезу і може ветувати резолюції цього органу ООН.

Читайте також: Росія намагається зняти з себе відповідальність за удар по дитячій лікарні «Охматдит» – ISW

Вранці 8 липня російські війська завдали масованого удару по Україні. Серед інших об’єктів, під російський ракетний удар потрапило одне з приміщень дитячої лікарні «Охматдит» у Києві. Постраждав корпус, де були діти на діалізі, розповів міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко.

Аварійно-рятувальні роботи на території «Охматдиту» завершені. За даними МВС, внаслідок російської атаки на цій локації двоє людей загинули (раніше повідомлялось, що це дорослі, одна з жертв – лікарка), за медичною допомогою звернулися 32 поранених. Госпіталізовано з травмами 8 дітей.

Читайте також: «Зафіксовано момент влучання російської ракети Х-101» – судовий експерт про атаку на «Охматдит»

СБУ кваліфікувала удар РФ по дитячій лікарні «Охматдит» як воєнний злочин і відкрила за даним фактом кримінальне провадження. За попередніми даними слідства, для вогневого ураження медустанови сили РФ застосували стратегічну крилату ракету Х-101.

Українські правоохоронці вважають, що по дитячій лікарні «Охматдит» у Києві влучила російська ракета Х-101, і вразила вона «саме ту ціль, на яку була запрограмована». Про це ввечері 8 липня повідомило Радіо Свобода поінформоване джерело в правоохоронних органах.

Міноборони Росії заявило, що відеоматеріали нібито підтверджують, що падіння українських ракет ППО пошкодило цивільні об’єкти в Києві. Натомість американський Інститут вивчення війни наголошує, що ця заява Москви чи твердження російських блогерів про те, що російська ракета нібито випадково влучила в лікарню, не звільняють російські війська від відповідальності за ці наслідки, оскільки Росія є державою-агресором у цій війні, і Україні не довелося б захищатися від російських ударів, якби Росія не розпочала повномасштабне вторгнення і не завдала регулярних ракетних ударів по Україні.

Кремль, не наводячи жодних доказів, наполягає на тому, що Москва «не завдає ударів по цивільних об’єктах».

Форум

XS
SM
MD
LG