Доступність посилання

ТОП новини

«ІДІЛ» повертається в РФ: що потрібно знати про теракти в Дагестані і до чого тут Україна?


Дагестан, Дербент, на місці нападу
Дагестан, Дербент, на місці нападу

Понад 20 осіб убито внаслідок подвійного нападу на православні храми, синагоги і пост ДПС у Махачкалі та Дербенті. Серед близько 20 загиблих – 15 силовиків та священник похилого віку. Під час перестрілки було вбито п'ятьох нападників, серед них виявилися сини глави району, а також екскерівник відділення «Справедливої Росії». Те, що трапилося, вкотре підтвердило повний провал профілактичної роботи силовиків у регіоні, зазначають опитані Радіо Свобода експерти. Деякі російські чиновники називають це операцією спецслужб НАТО та України.

Що сталося?

Увечері 23 червня в Дербенті кілька людей з автоматів обстріляли синагогу Келе-Нумаз і Покровський православний храм, у будівлях почалася пожежа. На воротах синагоги балончиком із чорною фарбою нападники нанесли цифри 2:120 і 8:39 це сури Корану: «Юдеї й християни не будуть задоволені тобою, доки ти не станеш дотримуватися їхньої релігії» та «Боріться з ними, доки в них не зникне спокуса і їхнє поклоніння не буде повністю присвячене Аллаху».

На дербентську синагогу напали за 40 хвилин до вечірньої молитви, уточнив Російський єврейський конгрес. Після антисемітського погрому в аеропорту Махачкали біля будівлі під час служб постійно чергувала поліція і приватні охоронці – їх було вбито.

Глава Дагестану Сергій Меліков у будівлі згорілої синагоги в Дербенті
Глава Дагестану Сергій Меліков у будівлі згорілої синагоги в Дербенті

Жертвою нападу також став 66-річний настоятель Покровського храму Дербента . Заступник голови УПК Дагестану Шаміль Хадулаєв повідомив, що був застрелений і сторож храму. За даними російського МВС, синагога і храм у Дербенті після нападу згоріли.

Одночасно з цим у Махачкалі напали на пост ДПС. На цій же вулиці розташована синагога, яку також підпалили.

Один із жителів Махачкали, який став свідком подій у місті, розповів редакції проєкту російської служби Радіо Свобода «Кавказ.Реалії», що жертв у місцевому храмі могло бути більше.

«Ми живемо просто поруч із собором, були на вулиці, коли там стрілянина почалася. Поліція не відразу приїхала. Бойовики вбили охоронця, намагалися далі пройти, але ми зрозуміли потім, що люди сховалися всередині. А вдалося їм це зробити, бо нападники не розібралися зі входом. Потім уже поліцейські приїхали, а ті втекли кудись, їх по місту ловили. Говорили потім, що всередині ще один бойовик, але людей потім виводили з храму. Тут не злагоджена якась робота силовиків була, а саме удача. Уявіть, скільки жертв було б, якби вони відразу потрапили б усередину!», – розповів місцевий житель журналістам «Кавказ.Реалії».

Хто вчинив напад

На опублікованих російськими силовиками кадрах з убитими бойовиками опинилися сини глави Сергокалінського району республіки Аділь і Осман Омарови. Останній керував будівельною компанією в Махачкалі і володів кафе в Ізбербаші.

Їхній батько Магомед Омаров раніше був депутатом Народних зборів регіону, а з 2010 року очолював муніципалітет. В офіційній біографії зазначено, що до приходу у владу він працював у банківських структурах.

Незабаром після нападу Магомеда Омарова затримали, а потім виключили з партії «Единая Россия». Ще один ймовірний бойовик колишній голова Сергокалинського відділення партії «Справедливая Россия» Алі Закарігаєв, він очолював місцеве відділення до 2022 року.

Поліція проводить контртерористичну операцію в Республіці Дагестан, Росія
Поліція проводить контртерористичну операцію в Республіці Дагестан, Росія

Ще одним із бойовиків, ліквідованих вже в Дербенті, виявився колишній боєць ММА Гаджимурад Кагіров, він теж родом із Сергокалинського району.

Усі ймовірні бойовики ходили в одну й ту саму мечеть у Сергокалі, кажуть джерела редакції «Кавказ.Реалії» в силових структурах Дагестану.

Шукали винних: Україна та НАТО?

Пізно вночі глава Дагестану Сергій Меліков опублікував п'ятихвилинне відео, заявивши, що влада розуміє, «хто стоїть за організацією терористичних атак», він також повідомив про завершення «активної фази» контртерористичної операції в республіці. Він додав, що атаки «готувалися з-за кордону».

«Інспірованим ззовні», щоб «роз'єднати народ Росії», те, що трапилося в Дагестані, назвав голова комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький, звинувативши при цьому «США та їхніх європейських сателітів».

Приблизно про це ж заявив депутат Держдуми від Дагестану Абдулхакім Гаджиєв. Він повідомив, що в нього «немає сумніву» в тому, що теракти «так чи інакше» пов'язані зі спецслужбами України та країн НАТО схожої аргументації офіційна російська влада також дотримувалася після теракту в підмосковному «Крокус Сіті Хол».

Зі слів редактора проєкту російської служби Радіо Свобода «Кавказ.Реалії» Закіра Магомедова такі звинувачення у бік України по гарячих слідах стали нормальною практикою для російських чиновників.

«Реакція місцевих чиновників була різною: що це тероризм, заяви про те, що за цим стоять спецслужби закордонні, НАТО, Україна. Але це було очікувано. Вони будь-яку таку подію туди приплітають», – розповів Магомедов Радіо Свобода.

З його слів згодом серед навколодержавних російських експертів почали говорити про «недостатню роботу із молоддю в регіоні» та «економічну бідність».

«Багато експертів, говорячи про радикалізацію молоді, про те, що вони стають екстремістами чи терористами, тому що депресивна економіка, безробіття. Вони мають рацію, звичайно – це все є. Але всі ці люди, які брали участь у цій атаці, вони з привілейованих сімей».

Магомедов з малою вірогідністю припускає і міжконфесійний конфлікт, адже, з його слів, раніше схожих випадків із храмами в Дагестані останніми роками не було.

«Так, був напад на церкву в Чечні, але в Дагестані такого не було. Я би пов'язував це із терактом, який стався в «Крокус Сіті Хол». А минулого тижня був бунт і захоплення заручників у СІЗО Ростова-на-Дону. І ці люди, 6 ув'язнених, вони були з прапорами радикальних ісламських угруповань, вони вимагали їхнього звільнення», – продовжує Магомедов.

За слів редактора «Кавказ.Реалії» РФ може очікувати схожі випадки в майбутньому й їхня географія може збільшуватися і не обмежуватися лише Кавказом.

«Те, що сталося в Дагестані, зараз свідчить про те, що Росія, поки воює проти України, втратила з поля зору те, що відбувається у власній країні. І ми можемо зараз спостерігати такий сплеск радикального ісламу в регіоні і, можливо, таких атак буде більше.

Тим паче, що одна з організацій, яка належить до «Ісламської держави» в Афганістані, вони не раз заявляли, що вони проти Росії будуть вести боротьбу. Тим більше, що вони виступають різко проти Талібану і різко проти російського союзу з Талібаном. А таліби, як ми знаємо, у Москві досить часті гості, якщо не сказати бажані. Тому що РФ активно співпрацює з нинішнім урядом Афганістану».

Радикалізація Кавказу

Замість реальної профілактичної роботи зі «сплячими осередками» ІД, силовики підкидають людям гранати й наркотики. Так проєкту «Кавказ.Реалії» коментує те, що трапилося, один із дагестанських громадських активістів, який попросив не називати його ім'я.

Він звернув увагу і на те, що в нападі брали участь сини голови району.

«Якщо він не зміг своїм дітям пояснити, як він може керувати муніципалітетом? Це все породження безкарності, корупції та бравурних звітів силовиків. Немає системної роботи, профілактики, зокрема з боку муфтіяту. Молодь не слухає проповіді в мечетях, вони їй нецікаві. Зате захоплено слухає інтернет-проповіді всіляких амірів – часто неосвічених, зате емоційних і радикальних», – вважає співрозмовник.

Схожі напади частішають через низку причин, серед яких – зростання кількості одиниць зброї в регіоні, яку привозять з війни в Україні, розповідає аналітик із Північного Кавказу Гарольд Чемберс.

«Обрані для атаки об'єкти підтверджують припущення про те, що за нею стоїть «Ісламська держава». Хоча це не є остаточним доказом, оскільки серед навіть звичайних мешканців регіону присутня агресія щодо євреїв через конфлікт у секторі Газа», – уточнює експерт.

Чемберс припускає, що силовики не підозрювали про підготовку атаки, оскільки до нападу на підмосковний «Крокус Сіті Хол» вони були зосереджені винятково в Україні, а після березня перемкнулися на мігрантів із Центральної Азії. Водночас профілактика щодо радикальних осередків на Північному Кавказі звузилася до формальних звітів.

  • Зображення 16x9

    Сергій Стеценко

    Приєднався до Української редакції Радіо Свобода в Празі у березні 2018 року. Телевізійний журналіст, документаліст та сценарист. До команди Радіо Свобода працював кореспондентом та автором спецпроєктів на телеканалі СТБ. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка. В професії – з 2007 року.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG