Доступність посилання

ТОП новини

Євро-2024 загрожують теракти – голова розвідки Німеччини


Закрита фанзона у німецькому Дортмунді, фото ілюстративне
Закрита фанзона у німецькому Дортмунді, фото ілюстративне

Спецслужби Німеччини вважають заходи чемпіонату Європи з футболу, який триває в країні, можливою мішенню для атаки угруповання «Ісламська держава», подібної до нападу на «Крокус Сіті Хол» у РФ, пише Financial Times.

За словами голови Федерального відомства з охорони Конституції Німеччини (BfV) Томаса Гальденванга, загроза ісламістського терору в Німеччині додатково зросла після нападу «Хамасу» (організація, визнана терористичною у ЄС та США) на Ізраїль 7 жовтня 2023 року. «Можливий сценарій – масштабні скоординовані терористичні атаки, подібні до недавньої в Москві», – сказав Гальденванг.

Він також заявив, що угрупованню «Ісламська держава – Хорасан» (так називають осередок «Вілаят Хорасан», який узяв на себе відповідальність за напад на «Крокус Сіті Хол») вдалося переправити своїх прихильників до Західної Європи «під виглядом біженців з України». За його словами, угруповання публікувало численні пропагандистські відеоролики, які закликають прихильників нападати на «легкі цілі» в Європі.

За словами міністерки внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер, яку цитує Financial Times, Європа та Німеччина як її частина, «перебувають під прицілом джигадистських організацій».

22 березня кілька озброєних осіб проникли в «Крокус Сіті Хол» перед концертом гурту «Пікнік» та стали стріляти по людях. Зал для глядачів спалахнув, будівля стала руйнуватися. Унаслідок теракту та пожежі загинуло понад 140 людей. Відповідальність за напад узяв на себе осередок угруповання «Ісламська держава» під назвою «Вілаят Хорасан».

На початку травня пропагандистський журнал ісламістів «Голос Хорасану» опублікував колаж, на якому бойовик із автоматом стоїть на тлі футбольного стадіону з позначками міст Євро-2024 – Берліна, Дортмунда та Мюнхена. «Забий останній гол», – ішлося в підписі до картинки.

На початку червні поліція затримала у Кельні громадянина Німеччини, Марокко та Польщі Суфіана Т., якого підозрюють у підтримці угруповання «Ісламська держава» та переказі близько 1700 євро у криптовалюті на рахунок терористів. За даними Focus, затриманий намагався влаштуватися стюардом на матчі Євро-2024.

Форум

XS
SM
MD
LG