Доступність посилання

ТОП новини

Суд визнав Трампа винним. Пояснюємо, що це означає


Колишній президент США та кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп виступає перед пресою після судового засідання в Нью-Йорку, 30 травня 2024 року
Колишній президент США та кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп виступає перед пресою після судового засідання в Нью-Йорку, 30 травня 2024 року

Суд присяжних штату Нью-Йорк визнав колишнього президента США Дональда Трампа винним за всіма 34 пунктами звинувачення у фальсифікації ділової документації напередодні президентських виборів 2016 року в спробі приховати виплати зірці фільмів для дорослих.

12 присяжних винесли вердикт 30 травня, за п’ять місяців до виборів президента США. Очікується, що це буде протистояння чинного демократа Джо Байдена та ймовірного кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа.

Офіс окружного прокурора Мангеттена звинуватив Трампа у 34 кримінальних злочинах штату, включно з фальсифікацією 11 рахунків, 12 ваучерів і 11 чеків у спробі приховати платіж у розмірі 130 000 доларів порноакторці Стормі Деніелс. Так Трамп намагався купити її мовчання про їхній нібито сексуальний контакт у 2006 році.

Дональд Трамп і Стормі Деніелс (комбіноване фото)
Дональд Трамп і Стормі Деніелс (комбіноване фото)

До слова, Трамп одружений на своїй дружині Меланії Трамп з 2005 року.

Дональд Трамп з дружиною Меланією
Дональд Трамп з дружиною Меланією

Деніелс намагалася оприлюднити свої ймовірні стосунки з Трампом за місяць до виборів 2016 року, що могло нашкодити кандидатурі республіканця на посаду президента. Особистий адвокат Трампа Майкл Коен заявив у суді, що за кілька днів до виборів він за вказівкою Трампа переказав адвокату Деніелс 130 000 доларів США. Ті вибори Трамп виграв.

Чого очікувати далі?

Суддя Хуан Мерчан, який головував на судовому процесі, призначив дату винесення вироку Трампу на 11 липня. Вирок залежатиме від кількох факторів, у тому числі й кримінальної історії Трампа, розповів Браян Калт, професор права в Університеті штату Мічиган та автор книги «Конституційні драми: юридичний посібник для президентів та їхніх ворогів» (Constitutional Cliffhangers: A Legal Guide For Presidents And Their Enemies – англ.).

Демонстрація біля Мангеттенського кримінального суду після вироку колишньому президенту США Дональду Трампу. 30 травня 2024 року
Демонстрація біля Мангеттенського кримінального суду після вироку колишньому президенту США Дональду Трампу. 30 травня 2024 року

Вирок може варіюватися від штрафу або умовного терміну до позбавлення волі на термін до чотирьох років. Однак у випадках, коли обвинувачені дійсно отримують тюремний термін за такий ненасильницький злочин – що не є нормою у штаті Нью-Йорк – вони зазвичай отримують один рік або менше.

Трамп, швидше за все, оскаржить вирок, відтак цей процес може тривати роками, розповів Калт.

Чи відправлять Трампа до в’язниці?

Теоретично він може потрапити за ґрати, але це малоймовірно, вважає Калт, оскільки в Трампа немає попередньої історії судимості.

У Трампа є 30 днів після винесення вироку, щоб оскаржити вердикт, а якщо його засудять до тюремного ув’язнення, він може попросити відкласти вирок на час апеляції.

Чи він все ще може брати участь у виборах і обіймати посаду?

Конституція США говорить, що президент має бути громадянином-уродженцем Сполучених Штатів, віком щонайменше 35 років і проживати у США не менше за 14 років.

Це не забороняє ув’язненому чи людині на випробувальному терміні балотуватися на посаду чи ставати президентом. У 1920 році лідер Соціалістичної партії Юджин Дебс балотувався на посаду президента, перебуваючи за ґратами за заколот, і при цьому набрав один мільйон голосів. А Джорджа Буша заарештували за водіння у нетверезому стані та оштрафували на 150 доларів майже за чверть століття до того, як він став президентом у 2000 році.

Трампа також можуть привезти на присягу президента з в’язниці або ж із домашнього ув’язнення. Він може брати участь у виборах, але потенційно йому можуть заборонити на них голосувати.

Колишній президент США та кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп прибуває на судовий процес у кримінальному суді Мангеттена в Нью-Йорку. 29 травня 2024 року
Колишній президент США та кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп прибуває на судовий процес у кримінальному суді Мангеттена в Нью-Йорку. 29 травня 2024 року

Звинувачення суду допоможе чи нашкодить кандидатурі Трампа?

Трамп використав судовий процес, щоб активізувати свою базу завзятих прихильників, мовляв, це політична змова з метою заблокувати його від президентства. У його передвиборчій кампанії відбувся сплеск грошових пожертв одразу після його звинувачень минулого року.

За словами Калта, засудження Трампа навряд чи вплине на багатьох виборців, оскільки більшість уже має усталену думку про нього.

«Я сумніваюся, що знайдеться аж стільки його прихильників, які подивляться на такий вирок і скажуть: «Ну, добре. Це все змінює», – говорить він.

Це підтверджує нове опитування від американських медіа NPR, PBS NewsHour та національного опитування громадської думки Marist Poll. Згідно з результатами, 67 відсотків виборців заявили, що обвинувальний вирок не вплине на те, за кого вони проголосують у листопаді.

Водночас людей, які сказали, що це підвищить їхню ймовірність проголосувати за Трампа, майже стільки, скільки й тих, для кого вердикт суду зменшить шанс голосу за ймовірного кандидата від Республіканської партії.

І все-таки, каже Калт, під час напружених виборів, де кожен голос має значення, не можна повністю заперечувати роль цього вироку.

А як щодо інших судів над Трампом?

Трамп повстав перед трьома іншими судовими процесами: один стосується ймовірного неправильного поводження із секретними документами, інший пов’язаний із штурмом Капітолію 6 січня 2021 року, а ще один – із нібито втручанням у вибори в штаті Джорджія.

Справу щодо секретних документів відклали на невизначений термін, а початок розгляду справи щодо штурму 6 січня залежить від ухвали Верховного суду. Ні те, ні інше не розпочнеться до виборів у листопаді 2024 року, говорить Калт.

Попри те, що справа в Джорджії просунулась, Калт назвав малоймовірним те, що суд піде далі і зніме Трампа з передвиборчої кампанії.

«Чим ближче ми наближаємося до виборів, тим важче уявити, що судовий процес [у Джорджії] буде просуватися вперед», — розповів він. Якщо Трампа визнають винним у будь-якій з цих справ, його обвинувачення у справі Нью-Йорка вплине на суворість вироку.

Якщо його оберуть, чи зможе Трамп сам себе помилувати?

Президент не має повноважень помилувати осіб, засуджених за державні злочини. Тож Трамп не зможе помилувати себе в обвинуваченні Нью-Йорка. За словами Кальта, незрозуміло і те, чи може президент помилувати себе навіть за федеральний злочин. Однак якщо Трамп виграє вибори, його генеральний прокурор може таки скасувати федеральні справи проти нього.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG