Доступність посилання

ТОП новини

Росія вже веде війну проти Польщі? Що про це свідчить


Володимир Путін під час візиту до нової штаб-квартири ГРУ Генерального штабу збройних сил Росії. 2006 рік
Володимир Путін під час візиту до нової штаб-квартири ГРУ Генерального штабу збройних сил Росії. 2006 рік
(Рубрика «Точка зору»)

Що було б із Польщею, якби Україна не відбила напад Росії на початку повномасштабного вторгнення, польські аналітики детально проаналізували ще рік тому. Та Україна змогла зірвати путінський план «захопити Київа за три дні» і досі, попри тривалі затримки із наданням західними союзниками озброєння, браком артилерійських снарядів і забороною вражати західною зброєю цілі на території Росії – у запеклих і кривавих боях стримує просування російської армії. На тлі цього Кремль вдався до нової тактики завдання шкоди країнам антипутінського блоку. Зокрема, Польщі

Російські політики дедалі частіше відверто погрожують Польщі. Зокрема, заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков заявив, що постійне розміщення ядерної зброї в Польщі «не покращить її безпеку», назвавши ядерні об'єкти країн НАТО «законними цілями» РФ.

А колишній президент і прем’єр Росії Дмитро Медведєв взагалі пригрозив, що якщо США дозволять Україні використовувати передану зброю для атак на російські цілі, Росія створить «гарантовану санітарну зону», яка може бути розташована на кордоні з Польщею або в самій Польщі.

Президент Росії Володимир Путін (праворуч) і прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв, Москва. 22 червня 2017 року
Президент Росії Володимир Путін (праворуч) і прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв, Москва. 22 червня 2017 року

Польські політики та експерти сприймають ці загрози серйозно. Про те, що країна «де-факто перебуває у стані війни» з Росією в ефірі RMF FM заявив керівник програми «Східна Європа» Польського інституту міжнародних відносин Даніель Шеліговський.

За словами аналітика, навіть якщо поляки так не думають, то таким є погляд Москви.

«Я вважаю, шо французи у вересні 1939 року теж не вважали, що вже живуть у воєнному часі… ми в цьому вже живемо, бо це наша війна. Може в парних танцях і потрібні двоє, але для того, щоб розпочати війну, потрібна лише одна сторона. Росіяни дають нам зрозуміти, що вони воюють з нами, тобто із західною спільнотою, цивілізованим світом», — наголошує Шеліговський.

На його думку, наразі йдеться про атаку нижче порогу кінетичної війни, і зокрема чергове загострення на польсько-білоруському кордоні є елементом цієї гібридної війни.

Кордон Польщі з Білоруссю. Серпень 2021 року
Кордон Польщі з Білоруссю. Серпень 2021 року

Лукашенко готує новий штурм польського кордону

Уже майже три роки тисячі нелегальних мігрантів періодично намагаються нелегально перетнути кордон з Євросоюзом.

Ще на початку літа 2021 року, за даними моніторингової групи BYPOL (яку заснували у Варшаві колишні офіцери білоруських силових структур, котрі були змушені виїхати з країни), була введена в дію підготовлена КДБ Білорусі та російською ФСБ операція «Шлюз» із перекидання мігрантів через кордон Білорусі до кордонів із Європейським Союзом з метою його дестабілізації.

А кілька днів тому BYPOL повідомила, що спецслужби режиму Олександра Лукашенка знову доправляють до кордону з Польщею сотні мігрантів, які прибувають з Азії та Африки, і влада Білорусі готує новий масовий штурм польського кордону за участю близько 800 осіб.

Мігрантів везуть з Мінська таємно, вночі, на легкових автомобілях, якими керують ОМОНівці. Вони формують групи по 25-30 осіб і розміщують їх по опорних пунктах охорони кордону. Представник кожної групи підпорядковується білоруському офіцеру.

Незаконні мігранти на кордоні Білорусі з Польщею. 28 травня 2023 року
Незаконні мігранти на кордоні Білорусі з Польщею. 28 травня 2023 року
Кожні 24 години відбувається кілька сотень спроб перетнути кордон
Туск

Через зростаючу гібридну війну у вигляді нелегальної міграції з Білорусі Польща вже оголосила про черговий етап зміцнення східних кордонів. Днями прем’єр Дональд Туск анонсував будівництво нових фортифікаційних споруд вздовж усього східного кордону, а також модернізацію вже існуючої огорожі на польсько-білоруському кордоні.

За даними прикордонної служби, впродовж лише 15–16 травня на цій ділянці кордону зафіксували 604 спроби нелегально перетнути кордон.

«Кожні 24 години відбувається кілька сотень спроб перетнути кордон, це не біженці, це все менше мігрантів чи бідних сімей, які шукають допомоги. У 80 випадках зі 100 ми маємо справу з організованими групами молодих чоловіків 18-30 років, які є дуже агресивними», – наголошує польський прем’єр.

Огорожа, зведена Польщею на кордоні з Білоруссю
Огорожа, зведена Польщею на кордоні з Білоруссю
Це завербовані агенти Кремля чи Білорусі
Полько

Про цілеспрямовані та добре організовані дії російських і білоруських спецслужб проти Польщі говорить і колишній командир військ спеціального призначення GROM Роман Полко.

«На початку огорожа добре блокувала доступ до Польщі, а тепер білоруські служби навчили так званих мігрантів уникати контролю… треба пам’ятати, що мова не тільки про Польщу. Багато людей, які проникають на нашу територію, отримують завдання, якщо це завербовані агенти Кремля чи Білорусі», – акцентує військовий експерт.

BYPOL зазначає, що у попередніх спробах нелегального перетину кордону та сутичках з польськими та литовськими прикордонниками також брали участь офіцери білоруського ОМОНу, які пройшли спеціальну підготовку під керівництвом найманців з російської так званої ПВК «Вагнер» на полігоні в Мар'їній Горці Мінської області. Підрозділи, що складаються з таких офіцерів, розташовані поблизу кордону з Польщею та Литвою.

У серпні 2023 року Агентство внутрішньої безпеки РП вже затримувало двох росіян, які у Варшаві та Кракові поширювали пропагандистські матеріали із закликом вступати до ПВК «Вагнер».

Пожежі як акт терору?

А останній часом у Польщі сталася ціла низка пожеж. Зокрема, пожежі трапились у торговому центрі у Варшаві, на заводі у Сєкерках та на сміттєзвалищі у Семяновіце-Шльонському.

Наразі триває розслідування і міністр внутрішніх справ Польщі Томаш Семоняк не виключає, що за ними можуть стояти іноземці.

Так, у ніч на 12 травня у Варшаві згорів великий торговий комплекс. На місці працювало близько 200 пожежників. Вогонь дуже швидко поширювався, гасіння пожежі було тривалим і складним. За попередніми оцінками, загоряння могли сталися у одночасно кількох місцях, де знаходилися легкозаймисті матеріали, що також може свідчити про навмисний підпал.

13 травня біля польського Катовіце знову сталася масштабна пожежа. Із 60 автобусів у парку 10 згоріли вщент та ще кілька пошкодилися частково.

Напередодні цих подій у Польщі Служба безпеки України затримала агентурно-бойову групу російського ГРУ, яка планувала на 9 травня серію терактів у будівельних гіпермаркетах Києва. І тут зловмисники планували розмістити вибухівку серед легкозаймистих матеріалів, щоб не вдалося швидко ліквідувати пожежу.

Разюча схожість, правда?

Президент Росії Володимир Путін у штабквартирі ГРУ на архівному фото 2006 року
Президент Росії Володимир Путін у штабквартирі ГРУ на архівному фото 2006 року

Давно знайомий почерк ГРУ

За даними в тому числі й польських дослідників, після смерті Єгена Пригожина експансією та діяльністю найманців ПВК «Вагнер» керує Головне управління Генштабу ЗС РФ (більш відоме як ГРУ), а за окремі операції відповідає начальник підрозділу 29155 генерал Авер’янов.

Призначенням центру є дестабілізація ситуації та іноземних урядів, його військовослужбовці спеціалізуються на підривній діяльності, саботажі та організації вбивств.

Саме військова частина 29155 стоїть за отруєнням Сергія Скрипаля у 2018 у Великій Британії, торговця зброєю в Болгарії, кампанією з дестабілізації ситуації в Молдові та спробою державного перевороту в Чорногорії напередодні вступу до НАТО в 2016 році.

Спецпризначенці цієї частини були відповідальні за підрив складів боєприпасів у Чехії 2014 року та військового складу в селі Іганово в Болгарії 21 березня 2015 року.

Тоді вибухнули понад 2 тисячі ракет і протитанкових гранат, призначених для експорту в Україну. Усі зібрані докази, відправлені на зберігання в судово-медичний центр у Софії також згоріли 31 травня 2015 року внаслідок пожежі, що виникла за нез'ясованих обставин у будівлі, де вони зберігалися.

За даними розслідування Христо Грозева, Майкла Вайса та Романа Доброхотова, до цього також причетна військова частина 29155.

Як вбиває російський терор

Про відверту кампанію терору проти країн Заходу йшлося під час круглого столу «Як вбиває російський терор», який відбувся 14 травня в Києві.

Проводячи підривну діяльність, активно вербуючи найманців для реалізації актів терору в європейських країнах, Росія прагне до підриву єдності країн Європейського Союзу, витіснення США з міжнародної арени та розширення фронту гібридної війни з державами НАТО.

Росія є країною, яка по факту використовує державний тероризм та державою, яка спонсорує тероризм. І діяльність групи «Вагнера» та інших приватних мереж найманців є лише одним з інструментів, завдяки якому Росія поширює терор та насильство у глобальному масштабі (згадаймо також Сирію та країни Африки).

Слід побоюватися терористичних, диверсійних, гібридних атак «демографічною зброєю»
Полко

Саме цю загрозу вважає найбільш ймовірною найближчим часом і польський генерал Роман Полко: «я вважаю, що не варто очікувати атаки (нападу Росії на Польщу) в найближчі роки, радше слід побоюватися терористичних, диверсійних, гібридних атак «демографічною зброєю». Кібервійну ми вже програємо, інформаційну теж».

Угода про гарантії безпеки потрібна як Україні, так і Польщі

Зараз українська і польська сторона працюють над проєктом двосторонньої угоди про гарантії безпеки. Про це в інтервʼю Радіо Свобода розповів посол України у Польщі Василь Зварич.

На думку посла, ця угода буде амбітною, оскільки це наш найближчий сусід і Польща вже багато допомагає Україні у військовому плані, передавши лише мілітарної допомоги для України майже на 4 мільярди євро.

«Робота величезного логістичного хабу в Ясьонці, навчання наших військових – багато інших таких аспектів, які навіть без цієї угоди про гарантії Польща уже робить. Це ті елементи, які інші країни прописують, а Польща робить, але ми це ще покладемо на папір», – зазначив Зварич.

Важливо, що, за словами дипломата, «підписавши цю угоду, у разі прямої загрози безпеці Україні або Польщі буде чіткий алгоритм дій».

Маючи вже понад десятирічний досвід війни в Росією та боротьби з її терористичними і диверсійними загрозами, українські сили безпеки і оборони також мають чим поділитися з польськими колегами. А скоординоване об’єднання зусиль у цій сфері дозволить посилить оборону та безпеку обох держав.

Анатолій Курносов – аналітик Центру політичних студій «Доктрина», експерт Українсько-Польської Медіа Платформи.

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Форум

XS
SM
MD
LG