Доступність посилання

ТОП новини

США очікують, що Україна буде використовувати американську зброю всередині країни – Остін


Міністр оборони Ллойд Остін під час пресконференції в Пентагоні у Вашингтоні, США, 20 травня 2024 року
Міністр оборони Ллойд Остін під час пресконференції в Пентагоні у Вашингтоні, США, 20 травня 2024 року

Сполучені Штати Америки висловили очікування, що Україна не буде застосовувати зброю за межами країни. Про це сказав 20 травня глава Пентагону Ллойд Остін на пресконференції за підсумками засідання Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн»).

Спочатку у посадовців запитали, чи ЗСУ можуть застосовувати американське озброєння для ураження російських військ, розташованих на російській території. На це Ллойд відповів: «На мою думку, вони повинні зосередитись на ближньому бою і переконатись, що вони вражають ті цілі, які матимуть успіх у ближньому бою. Ви знаєте, що наша позиція була такою і раніше, і такою залишиться моя думка і в майбутньому».

Пізніше журналісти уточнили, чи може Україна використовувати американські системи протиповітряної оборони для ударів по літаках, що атакують Харків з території РФ. Втім, міністр оборони США знову висловився проти використання зброї на території Росії.

«Ми очікуємо, що вони продовжать використовувати надану зброю по цілях в Україні», – зазначив Остін.

Читайте також: Блінкен розповів про дозвіл на застосування зброї по території РФ і про Patriot для Харкова

Після початку російського наступу на Харківщині президент України Володимир Зеленський заявив, що заборони на використання західної зброї для ударів по території РФ не має бути, оскільки йдеться не про наступ України, а про захист.

14 травня видання Politico з посиланням на двох неназваних офіційних осіб США повідомило, що політика адміністрації Байдена щодо заборони використання Україною наданої США зброї для ударів по території Росії не змінилася. Джерела Politico заявили, що військова допомога США Україні призначена «для оборони, а не для наступальних операцій» на території Росії.

Аналітики Інститут вивчення війни заявили, що українська операція щодо завдання ударів по системах у Росії, які безпосередньо підтримують наступальні наземні операції Росії на півночі Харківської області, за своєю суттю була б оборонною, і характеризувати таку спробу як «наступ» було б некоректно.

Форум

XS
SM
MD
LG