Доступність посилання

ТОП новини

Грузія: депутати планують подолати вето президентки на закон про «іноагентів» – спікер парламенту


Мітинг проти закону про «іноземний вплив» біля парламенту в Тбілісі, Грузія, 18 травня 2024 року
Мітинг проти закону про «іноземний вплив» біля парламенту в Тбілісі, Грузія, 18 травня 2024 року

Спікер парламенту Грузії Шалви Папуашвілі заявив, що депутати подолають вето президентки Саломе Зурабішвілі на так званий закон про «іноземних агентів», повідомляє грузинська служба Радіо Свобода.

Папуашвілі заявив 20 травня, що парламент, де правляча партія «Грузинська мрія» має більшість, подолає вето на засіданні наступного тижня.

Напередодні президентка Грузії наклала вето на закон про «іноагентів». Вона сказала, що ця ініціатива «по своєму духу – російський закон, який суперечить конституції і суперечить всім європейським нормам».

Законопроєкт 14 травня був схвалений парламентом Грузії у третьому, остаточному читанні. Його обговорення й ухвалення супроводжується багатотисячними вуличними протестами у Тбілісі. Поліція нерідко застосовує силу до демонстрантів, які збираються біля будівлі парламенту, відбуваються сутички.

Закон, у разі набуття чинності, вимагатиме від організацій і груп громадян реєструватися іноземними агентами, якщо вони отримують понад 20 відсотків фінансування з-за кордону. Ініціатори законопроєкту кажуть, що закон потрібний для захисту Грузії від закордонного фінансування протестів, радикальних партій і пропагандистських медіа. За порушення закону загрожуватиме великий штраф. Автори заявляють, що запозичили норми американського, а не російського законодавства.

Опозиція стверджує, що документ узаконить репресії проти громадянського суспільства, призведе до розвороту Грузії від Заходу і «поглинання Росією».

Раніше Сполучені Штати також висловили стурбованість у зв’язку з ухваленням законопроєкту, закликавши владу Грузії відмовитися від нього. Заступник держсекретаря США Джеймс О’Браєн 14 травня заявив на пресконференції в Тбілісі, що якщо ухвалений законопроєкт залишиться в нинішньому вигляді, який суперечить нормам ЄС і НАТО, то США переглянуть багатомільйонні програми допомоги Грузії і можуть запровадити санкції проти причетних до репресій щодо протестувальників.

Форум

XS
SM
MD
LG