Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані призначили тимчасового президента і оголосили 5-денну жалобу після загибелі Раїсі


Президент Ірану Ебрагім Раїсі (на фото) і його супутники, зокрема міністр закордонних справ Хосейн Амір-Абдоллахян, загинули внаслідко аварії гелікоптера на північному заході Ірану 19 травня
Президент Ірану Ебрагім Раїсі (на фото) і його супутники, зокрема міністр закордонних справ Хосейн Амір-Абдоллахян, загинули внаслідко аварії гелікоптера на північному заході Ірану 19 травня

Верховний лідер Ірану Алі Хаменеї заявив 20 травня, що перший віцепрезидент Мохаммад Мохбер відповідає за виконавчу владу і має максимальний період 50 днів для організації виборів після загибелі в авіакатастрофі президента Ібрагіма Раїсі. Про це повідомляє офіційне інформаційне агентство Ірану IRNA.

Хаменеї також оголосив п’ятиденну жалобу в країні.

Тим часом, іноземні уряди висловлюють співчуття і солідарність з Іраном.

У Лівані, де сильні позиції проіранського угруповання «Хезболла», оголошено триденну жалобу. Жалобу оголосили також у Пакистані.

Співчуття у зв’язку із загибеллю Раїсі висловили також російські керівники. Лідер РФ Володимир Путін заявив, що «назавжди збереже найсвітлішу пам’ять» про Раїсі і назвав його «справжнім другом Росії». Подібна риторика міститься й у співчуттях голови МЗС Росії Сергія Лаврова.

«Другом Білорусі» назвав загиблого президента і білоруський авторитарний керівник Олександр Лукашенко. Співчуття висловили лідери інших країн, які займають на міжнародній арені близькі до Ірану позиції, такі як Сирія і Венесуела. Китай через заяву голови свого МЗС Вана Ї висловив «глибоку скорботу».

Співчуття висловили сусіди Ірану – Туреччина, Азербайджан, Вірменія, Ірак.

Голова Євроради Шарль Мішель від імені ЄС висловив «глибоке співчуття рідним» у зв’язку із загибеллю президента Ірану і всіх восьми осіб, які були у гелікоптері.

Сполучені Штати Америки, які не мають з Іраном дипломатичних відносин, офіційно поки не коментували смерть Раїсі.

Українська влада також наразі не озвучувала коментарів.

Тим часом, в Ізраїлі заперечили причетність до загибелі Раїсі. «Це не ми», – наводить агентство Reuters слова не названого на ім’я ізраїльського чиновника.

Раїсі був відомий як прихильник жорсткої лінії щодо Ізраїлю, існування якого Тегеран не визнає. Іран надає підтримку радикальним ісламістським угрупованням, що ворогують з Ізраїлем. У квітні Іран завдав безпрецедентного удару безпосередньо по території Ізраїлю, випустивши сотні дронів і ракет, як стверджується, у відповідь на вбивство високопоставленого іранського військового. Переважна більшість безпілотників і ракет була збита Ізраїлем і його союзниками.

Президент Ірану Ебрагім Раїсі і його супутники, зокрема міністр закордонних справ Хосейн Амір-Абдоллахян, були знайдені мертвими на місці аварії гелікоптера на північному заході Ірану, повідомило 20 травня іранське державне телебачення.

За повідомленням, вертоліт розбився через погані погодні умови 19 травня.

Ебрагім Раїсі став президентом Ірану в 2021 році. Він вважався прихильником жорсткої лінії як у зовнішній, і у внутрішній політиці.

Після початку російського широкомасштабного вторгнення в Україну Іран розпочав постачання Росії ударних безпілотників типу «Шахед» (офіційно іранська влада це заперечує). Прямо Тегеран не заявляв про свою підтримку Росії у війні.

Форум

XS
SM
MD
LG