Доступність посилання

ТОП новини

ISW: можлива загибель Раїсі мала б серйозні наслідки для спадкоємності верховного лідера Ірану


Іранське державне телебачення раніше заявило, що на місці аварії гелікоптера, в якому перебував президент Ібрагім Раїсі, міністр закордонних справ країни Хоссейн Амір-Абдоллахян й інші офіційні особи, «немає ознак життя»
Іранське державне телебачення раніше заявило, що на місці аварії гелікоптера, в якому перебував президент Ібрагім Раїсі, міністр закордонних справ країни Хоссейн Амір-Абдоллахян й інші офіційні особи, «немає ознак життя»

Можлива загибель президента Ірану Ібрагіма Раїсі мала б серйозні наслідки для спадкоємності верховного лідера країни Алі Хаменеї, заявив у своєму звіті за 19 травня американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Раїсі вважається одним із головних претендентів – разом із сином Хаменеї, Моджтабою Хаменеї – на те, щоб стати наступником Хаменеї на посаді верховного лідера. Хаменеї призначив Раїсі на посаду голови судової системи у 2019 році й підтримав його під час президентських виборів у серпні 2021 року», – йдеться в повідомленні.

«Наступні кілька днів можуть змінити поточну і довгострокову динаміку режиму, включно зі спадкоємністю верховного лідера. Однак смерть Раїсі врешті-решт не змінить нинішню траєкторію режиму до більш жорсткої і консервативної внутрішньої політики й більш агресивної регіональної політики», – додали аналітики.

Іранське державне телебачення раніше заявило, що на місці аварії гелікоптера, в якому перебував президент Ібрагім Раїсі, міністр закордонних справ країни Хоссейн Амір-Абдоллахян й інші офіційні особи, «немає ознак життя». Ніяких подробиць поки немає.

Повідомлення надійшло після того, як голова Товариства Червоного Півмісяця Ірану Пір Хоссейн Коліванд заявив 20 травня, що рятувальники знайшли гелікоптер, прямували до нього, і ситуація була «поганою».

«З моменту виявлення місця падіння серед пасажирів вертольота ознак життя не виявлено», — сказав він.

Пошуково-рятувальні групи за підтримки кількох іноземних урядів шукали гелікоптер після того, як він впав за поганих погодних умов на північному заході Ірану ввечері 19 травня.

63-річний консерватор Раїсі виграв президентські вибори в Ірані 2021 року після того, як очолював судову систему країни. Його вважають ставлеником верховного лідера Ірану аятолли Алі Хаменеї.

Іранське законодавство передбачає, що в разі смерті президента влада переходить до першого віцепрезидента.

Рада, що складається зі спікера Ісламської консультативної асамблеї, голови судової влади і першого віцепрезидента, повинна організувати обрання нового президента протягом 50 днів. Чинним першим віцепрезидентом Ірану є Мохаммад Мохбер.

Форум

XS
SM
MD
LG