Доступність посилання

ТОП новини

Сі після переговорів із Путіним заявив про необхідність «політичного вирішення» війни РФ в Україні


Сі Цзіньпін і Володимир Путін, Пекін, 16 травня 2024 року
Сі Цзіньпін і Володимир Путін, Пекін, 16 травня 2024 року

Китайський лідер Сі Цзіньпін після переговорів із російським колегою Володимиром Путіним у Пекіні пообіцяв відігравати конструктивну роль у допомозі Європі повернутися до «миру і стабільності».

Сі сказав, що дві країни розвивають свої відносини як «добрі сусіди, добрі друзі, хороші партнери», і що він і Путін погоджуються з необхідністю «політичного вирішення» війни в Україні.

«Китай сподівається на швидке повернення Європи до миру і стабільності та продовжуватиме відігравати конструктивну роль у цьому напрямку», — сказав Сі, виступаючи разом із Путіним.

Російський лідер високо оцінив зміцнення партнерства Росії з Китаєм під час свого державного візиту до Пекіна.

Путін, який шукає додаткової підтримки на тлі війни Росії проти України, сказав, що відносини РФ і Китаю є «одним із головних стабілізуючих факторів на міжнародній арені».

Обидва лідери, які оголосили про «безмежне» партнерство між своїми країнами незадовго до повномасштабного вторгнення Москви в Україну в лютому 2022 року, заявили під час спільного виступу 16 травня, що вони підписали нові документи для поглиблення співпраці.

Читайте також: Лідер Китаю виступив проти критики його країни через звʼязки з Росією

Незважаючи на те, що Китай висловив нейтралітет щодо війни Росії проти України, він став провідним міжнародним прихильником Кремля, постачаючи Росії ключові компоненти, необхідні для її виробництва зброї, і виступив як важливий споживач нафти й газу, що допомогло підняти російську економіку.

Напередодні від’їзду Путіна до Пекіна він заявив в інтерв’ю китайському державному інформаційному агентству «Сіньхуа», що Кремль готовий почати переговори щодо України за певних умов. «Ми відкриті до діалогу щодо України, але такі переговори повинні враховувати інтереси всіх країн, які беруть участь у конфлікті, включно з нашою», – сказав Путін.

Київ вимагає відновлення своєї територіальної цілісності й повного виведення російських військ як умову миру.

Після неформальних зустрічей і державної вечері Путін 17 травня вирушить у Харбін, місто на північному сході Китаю з міцними культурними, історичними і діловими зв’язками з Росією, для участі в економічному форумі.

Російський президент прибув до Пекіна рано вранці в четвер. Це перша поїздка Путіна за кордон після його переобрання в березні та друга за понад шість місяців до Китаю.

Сі Цзіньпін, який минулого тижня повернувся з турне трьома країнами Європи, відкинув критику Заходу щодо зв’язків його країни з Москвою.

За останні роки Китай і Росія розширили економічне співробітництво і дипломатичні контакти, а після повномасштабного вторгнення в Україну їхнє стратегічне партнерство лише посилилося.

Пекін раніше висунув свій «мирний план» із 12 пунктів із закликом до деескалації й остаточного припинення вогню в Україні. Захід скептично ставиться до пропозицій Китаю щодо політичного врегулювання в Україні. Цей план був значною мірою відхилений Заходом через відмову Китаю засудити Росію за вторгнення до свого суверенного сусіда і через те, що він повторює російські тези, зокрема звинувачення на адресу Заходу в неспровокованому вторгненні.

Форум

XS
SM
MD
LG