Доступність посилання

ТОП новини

Литва запропонувала НАТО створити постійні бази біля кордонів із Росією


Президент Литви Гітанас Науседа
Президент Литви Гітанас Науседа

НАТО має розмістити постійні військові бази біля російських кордонів, відмовившись від акту про відносини Альянсу з Росією, який діє з 1997 року, заявив президент Литви Гітанас Науседа в інтерв’ю The Times.

«Коли Росія робить активні кроки щодо розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі, ми повинні вже нарешті оголосити, що основний акт Росія-НАТО мертвий», – сказав Науседа.

У столиці Литви, Вільнюсі 11 липня відкривається саміт НАТО.

Акт про відносини і співпрацю між НАТО і Москвою, підписаний у 1997 році, передбачає нерозміщення на території нових членів організації ядерної зброї й суттєвих бойових сил на постійній основі.

За даними видання, зараз сили НАТО розміщені у дев’яти країнах, зокрема у Польщі й країнах Балтії. Проте через дію акту між Росією та НАТО вони діють непостійно і ротуються, як правило, раз на пів року.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну НАТО відправило бойові групи до Болгарії, Румунії, Угорщини та Словаччини.

У жовтні минулого року авторитарний правитель Білорусі Олександр Лукашенко оголосив, що домовився з президентом Росії Володимиром Путіним про розгортання спільного угруповання військ на території Білорусі. Білоруське військове відомство повідомляло, що чисельність російських військових у складі угруповання становитиме близько дев’яти тисяч осіб.

У березні цього року Путін заявив, що Росія розмістить тактичну ядерну зброю у Білорусі. За його словами, Росія не передає Білорусі ядерну зброю, а розміщує свою зброю на її території.

XS
SM
MD
LG