Доступність посилання

ТОП новини

Опитування: дві третини росіян шкодують про розпад СРСР, а 75% вважають радянську епоху кращою в історії країни


На мітингу комуністів, приуроченому 102-й річниці жовтневого перевороту в Росії, в окупованому Севастополі. 7 листопада 2019 року
На мітингу комуністів, приуроченому 102-й річниці жовтневого перевороту в Росії, в окупованому Севастополі. 7 листопада 2019 року

65% жителів сучасної Росії шкодують про розпад СРСР, а три чверті, або 75%, вважають радянську епоху кращою в історії країни: такі дані отримали соціологи незалежного «Левада-Центру», які в лютому провели опитування росіян більш ніж в 137 містах в 50 регіонах Росії.

Для порівняння: ще три-чотири роки тому частка тих, хто жалкує про розпад СРСР коливалася в районі 53-56%, а в 2012 році опускалася навіть до 49%.

Частка тих, хто не згоден з тим, що часи СРСР були найкращим часом в історії країни, сьогодні, за даними соціологів, становить лише 18% опитаних.

Соціологи відзначають, що словосполучення «радянська епоха» сьогодні частіше асоціюється у росіян зі стабільністю і впевненістю в майбутньому (так відповідали 16% опитаних) і хорошим життям в країні (15%). 6% опитаних говорили про безкоштовну і якісну освіту, 5% – про соціальну справедливість і відсутності нерівності в СРСР, відсутність безробіття і хороші зарплати, а 4% – про безкоштовну медицину.

Соціологи відзначають, що ностальгія і суто особисті спогади про дитинство і молодість в СРСР в структурі пам'яті росіян все частіше витісняються нав'язаними ззовні уявленнями про соціальну стабільність, впевненість у завтрашньому дні і хороше життя в СРСР.

Ці уявлення сьогодні характерні не тільки для старших вікових груп і поколінь, які реально застали СРСР, а й для молодих жителів Росії, які народилися вже в пострадянський час. Вони часто також відтворюють установки дорослих про соціально справедливу радянську державу.

Соціологи пояснюють це як внутрішньосімейною (розмовами зі старшими родичами), так і інституційною трансляцією пам'яті про «золотий час» СРСР, чим протягом останніх років займаються державні медіа. При цьому сучасній молоді про СРСР розповідають так, щоб вони також відчували свою причетність до «великої державіи» і переживали почуття згуртованості і довіри, яким медіа наділяють радянське суспільство.

Приблизно половина тих, хто жалкує про розпад СРСР прямо говорили соціологам, що вони засмучені втратою почуття приналежності до великої держави. 49% висловили жаль з приводу руйнування радянської єдиної економічної системи, а більше третини – про збільшення недовіри та взаємної жорстокості у суспільстві після розпаду СРСР.

Негативні оцінки про радянський час у опитаних виникали набагато рідше. Про дефіцит, черги і талони згадували лише 4% опитаних, про залізну завісу, застій і репресії – по 1%. Коли ж людям задавали питання про те, яких керівників СРСР вони пам'ятають, вони найчастіше називали Йосипа Сталіна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG