Доступність посилання

ТОП новини

Вчені попереджають про потепління Землі на 1,5 градуса до 2052 року


На думку науковців, потепління поверхні Землі на 3–4 градуси зробить планету непридатною для життя людей
На думку науковців, потепління поверхні Землі на 3–4 градуси зробить планету непридатною для життя людей

При збереженні поточного рівня викидів діоксиду вуглецю Земля може нагрітись на 1,5 градуса за Цельсієм у найближчі десятиліття, попереджає Міжурядова панель зі змін клімату.

«Глобальне потепління може досягнути 1,5 градуса за Цельсієм у період з 2030-й по 2052 рік, якщо буде наростати поточними темпами», – мовиться у звіті МПЗК, який автори презентували на закритті профільної конференції в південнокорейському місті Інчхон.

Згідно з документом, поверхня Землі вже нагрілася на один градус – цього виявилось достатньо, щоб підняти рівень океанів і спровокувати танення льодовиків, смертоносні урагани, повені та посухи.

Читайте також: «У Запоріжжі активісти малювали дерева, щоб нагадати про кліматичні зміни​»

Обмеження глобального потепління до 1,5 градуса вимагатиме «стрімких, далекосяжних та безпрецедентних змін в усіх аспектах суспільного життя», мовиться в доповіді.

За збереження таких темпів, вважають науковці, температура може зрости врешті-решт на 3–4 градуси, що зробить планету непридатною для життя людей.

Якби обсяги глобального потепління вдалося скоротити вдвічі, стало б менше випадків аномальної спеки, злив, вимирало б менше біологічних видів, натомість залишилося б більше коралових рифів та льодовикових щитів, переконані автори звіту.

Читайте також: «Українські синоптики анонсували найтеплішу за 30 років зиму з морозами до –20 градусів​»

«Кожна йота потепління має значення», – заявив представник МПЗК Ганс-Отто Пертнер.

Як повідомляють у Міжурядовій панелі, антропогенні викиди діоксиду вуглецю мають скоротитись на 45% з рівня 2010 року до 2030-го, щоб знизити прогнозовані темпи потепління.

Раніше дослідження, опубліковане в журналі Nature Communications, прогнозувало, що у 2018–2019 роках середня температура повітря в усьому світі має підвищитися на 0,03 градуса за Цельсієм, води – на 0,07 градуса.

XS
SM
MD
LG