Доступність посилання

ТОП новини

Київські музеї «покажуть» себе по-новому


Інший бік Національного музею Тараса Шевченка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Інший бік Національного музею Тараса Шевченка

Оксана Савоскіна

Владислав Зініченко

18 травня у світі відзначають День музеїв. Щороку Міжнародна рада музеїв обирає тему свята. Цьогоріч це: «Музеї і суперечлива історія: розповідаючи про замовчуване». У Києві діє близько сотні музейних закладів, які цього дня прагнуть залучити якомога більше відвідувачів, а дехто – ще й заробити. Більшість музеїв запланували додаткові екскурсії, квести та нічну програму. Журналісти Радіо Свобода обрали 5 найцікавіших заходів, які відбуватимуться у Києві.

Київські музеї «покажуть» себе по-новому
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Національний музей Тараса Шевченка запланував основні заходи на 20 травня. Музейники сподіваються, що у вихідний більша кількість гостей зможе відвідати культурні заходи. Розпочнеться все із ранкової «фотосушки» на тему «Жінки і діти» від школи фотографії Віктора Марущенка. Далі – театралізована екскурсія «Картини, що оживають». Спеціально до цього дня у музеї перебудовують експозицією оригіналів робіт Шевченка. Увечері проведуть кінопоказ під зорями. Головною ж подією стане незвичний захід. Розповідає завідувач науково-дослідного відділу видавничої роботи, зв’язків з громадскістю та виставкових експозицій Михайло Зубар.

Вперше ми вирішили показати нутрощі музею, тобто як живе музей. Розповісти про важливість інфраструктурної складової
Михайло Зубар

«У нас планується унікальна екскурсія цього року. Вперше ми вирішили показати нутрощі музею, тобто як живе музей. Розповісти про важливість інфраструктурної складової», – зазначив Зубар.

Проте музей Шевченка є не єдиним, хто підготував несподіванки для гостей.

Національний музей літератури України вперше покаже малярство письменника і художника Василя Барки. У музеї пануватиме романсовий настрій, а керівництво готує концерт. Вхід для людей у вишиванках на вечірню екскурсію буде безкоштовним, обіцяє заступник директора з науково-освітньої роботи Раїса Сеннікова.

Будемо розказувати про ті історії, які зазвичай в звичайних екскурсіях ми не розказуємо
Раїса Сеннікова

«Ми будемо розказувати про ті історії, які зазвичай в звичайних екскурсіях ми не розказуємо, а в цю ніч ми назвали екскурсію «Моя любове, я перед тобою», – розповіла Сеннікова.

Національний музей історії України «ніч у музеї» планує провести в перші години 21-го травня. Вхід сюди буде платним, а заходи різноманітнішими: квести, концерт, екскурсії з каганцями та багато іншого. А філія історичного — Музей історичних коштовностей, 18 травня висвітлюватиме тему «Голоси століть», повідомив Леонід Овчаренко, співробітник відділу рекламно-виставкової роботи.

«Будуть тематичні екскурсії від науковців, тематичні авторські – «Золотий літопис України», «Візантійське мистецтво», «Жіночі прикраси», «Оберегове оздоблення одягу», «Боги і богині Скіфії», «Таємниці царських курганів Скіфії», – розповів Овчаренко.

Грандіозну програму підготувала і «Київська фортеця». Дітей і дорослих порадують літературні герої – барон і баронесса Мюнхаузени. Молодшому поколінню влаштовують конкурс малюнків, покажуть фільм та запропонують намалювати фортецю. Екскурсія історичними камерами політв’язнів та додаткова розповідь про події «Київської фортеці» – все це очікує на відвідувачів увечері. Для дітей вхід – вільний, а дорослим потрібно буде платити.

Кожен музей використовує різні способи для того, щоб привернути увагу гостей. Проте об’єднує їх одне – бажання повернути відвідувачів. Поділяє цю думку і Михайло Зубар з Національного музею Шевченка.

«Всі музеї несуть певну місію, певну інформацію і певний культурний код. І якщо люди будуть більше ходити і більше дізнаватися про музеї, – це тільки піде на користь і людям, і музеям», – повідомив Зубар.

На його думку, це культурно збагачуватиме відвідувачів і сприятиме розвитку музеїв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG