Доступність посилання

ТОП новини

Бойко може бути зручним «спаринг-партнером» на президентських виборах – Фесенко


Депутати Юрій Бойко (ліворуч) і Вадим Новинський з «Опозиційного блоку» (фото архівне)
Депутати Юрій Бойко (ліворуч) і Вадим Новинський з «Опозиційного блоку» (фото архівне)

Київ – У змові з лідерами «Опозиційного блоку» звинувачує керівників Генеральної прокуратури депутат Сергій Лещенко. За його словами, таким чином намагаються «відвести удар» від екс-міністра енергетики в уряді Миколи Азарова, а зараз – співголови фракції згаданої політичної сили у Верховній Раді Юрія Бойка у двох справах – щодо закупівлі бурильних установок за завищеною ціною та щодо перепродажу скрапленого газу. Речниця Генпрокурора Лариса Сарган у відповідь звинуватила депутата у «цинічній брехні», повідомивши, що доказів причетності Бойка до корупції прокуратура не має, тому проекту підозри депутатові ніколи не складали.

Депутат фракції «Блок Петра Порошенка» Сергій Лещенко заявив 16 травня, що має у розпорядженні проект подання на притягнення до кримінальної відповідальності депутата фракції «Опозиційний блок» Юрія Бойка.

«Цей документ був підготовлений ще в липні 2015 року слідчим Генеральної прокуратури, погоджений прокурором Адріаном Лупу. Йдеться про епізод, який стосується афер Сергія Курченка в часи президентства Януковича. Це подання було внесено старшим прокурором на адресу тодішнього генерального прокурора Віктора Шокіна. Але у 2015-му році Шокін заблокував це подання», – пояснив політик.

Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

Лещенко стверджує, що особисто двічі надсилав його новому прокурору Юрієві Луценку, але той, за словами депутата, проігнорував згадану інформацію.

Очевидно, існує корупційна змова на рівні генерального прокурора і керівництва «Опозиційного блоку»
Сергій Лещенко

«Очевидно, існує корупційна змова на рівні генерального прокурора і керівництва «Опозиційного блоку», і Луценко відмовився визнати, що таке розслідування відносно Бойка існує, але один із його заступників, прокурор з питань військових злочинів пан Матіос надіслав мені відповідь про те, що Бойко перекваліфікований у цій справі з можливого підозрюваного і обвинуваченого на роль звичайного свідка», – сказав депутат.

Представники фракції «Опозиційного блоку» ці заяви ніяк напередодні не коментували.

Тим часом, речниця Генерального прокурора Лариса Сарган назвала Лещенка «лицемірним політиком» і зазначила, що причетність Бойка перевірялась, але підозри ні у справі щодо бурильних установок (так званих «вишок Бойка»), ані щодо скрапленого газу щодо нього не складалось.

У першому випадку вона посилається на доповідну записку від керівника департаменту спецрозслідувань Сергія Горбатюка.

​У другому – на доповідну записку керівника головного слідчого управління Юрія Грищенка за вересень 2016-го.

​Між тим, як зазначив у коментарі Радіо Свобода керівник департаменту спеціальних розслідувань Сергій Горбатюк, їхній департамент певний час займався розслідуванням винятково епізоду щодо так званих «вишок Бойка».

Було вказано, що так, повідомлення про підозру не здійснювалося, але слідство бачить перспективи щодо притягнення службових осіб міністерства палива і енергетики
Сергій Горбатюк

«Справа щодо Курченка ніколи у провадженні нашого департаменту не перебувала, незважаючи на те, що я неодноразово це питання піднімав, тому що ми були визначені на певному етапі як центральний слідчий підрозділ із розслідувань злочинів, вчинених колишніми високопосадовцями. А справа щодо так званих «вишок Бойка» була нам передана лише у червні 2016 року нам. Відповідно, було організовано розслідування, і у тій же доповідній записці було вказано, що так, повідомлення про підозру не здійснювалося, але слідство бачить перспективи щодо притягнення службових осіб міністерства палива і енергетики у тому числі. Але після цього справа була забрана від нас генеральним прокурором. Тобто без її вивчення було визначено постановою генерального, начебто розслідування здійснюється неефективно, і відповідно безпідставно була забрана і передана до головної військової прокуратури», – розповів прокурор.

Пізніше, за словами Горбатюка, справу забрали і від військової прокуратури, передавши її знову до головного управління.

Сергій Горбатюк
Сергій Горбатюк

Таким чином, з одного боку, у доповідних записках за 2016 рік немає згадок про постанову, на яку посилається Лещенко. З іншого боку, прокуратура не дає відповіді на запитання: що із цими справами відбувається зараз, у 2017-му році.

Ситуація з Бойком нагадує ситуацію з Насіровим – Фесенко

Загалом, довести причетність високопосадовця до корупційних злочинів, особливо, якщо він нічого сам не підписував, а давав, наприклад, усні розпорядження – дуже складно, зауважив у коментарі Радіо Свобода політолог Володимир Фесенко.

Ситуація з Бойком чимось нагадує ситуацію з Насіровим: тут справа навіть не в розслідуванні – громадська думка заздалегідь переконана, що він – винен
Володимир Фесенко

«У громадській думці, мені здається, ситуація з Бойком чимось нагадує ситуацію з Насіровим: тут справа навіть не в розслідуванні – громадська думка заздалегідь переконана, що він – винен. Так воно чи ні, і чи достатньо доказів по цій справі – це питання відкрите. Тому, безумовно, Бойко буде під підозрою – якщо не правоохоронних органів, то громадської думки», – вважає експерт.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Водночас, за словами Фесенка, Юрій Бойко є формальним лідером опозиційної політичної сили і досить рейтинговим політиком – що робить його у якомусь сенсі корисним для чинної влади.

«Певна опозиція потрібна. Керована опозиція, опозиція, на яку можна впливати, опозиція на гачку. І отут моя версія, чому нема активного розслідування щодо Бойка. Це моя конспірологічна політологічна гіпотеза: Бойко може бути зручним спаринг-партнером на президентських виборах», – каже політолог.

Як Луценко долав корупцію за рік на посаді генпрокурора

Тим часом, зараз якраз минає рік від того моменту, як Юрій Луценко зайняв крісло генерального прокурора.

​Серед здобутків чинного генпрокурора на посаді можна назвати створення генеральної інспекції для «очищення» кадрового складу та проведення конкурсу в місцевих прокуратурах, вважає експерт із реформування прокуратури Реанімаційного пакету реформ Олександр Банчук.

Олександр Банчук
Олександр Банчук

Конкурси на вищі щаблі прокурорської системи не були проведені
Олександр Банчук

«Коли Луценко йшов на посаду, то він казав, що приведе нових людей в систему, і закон, який приймався фактично у день його призначення на посаду 12 травня 2016 року, передбачав можливість залучення і в Генеральну прокуратуру, і в регіональні прокуратури людей без прокурорського стажу – виключно юристів не з системи. Але він не використав цю можливість. Він пролобіював це в законі, але конкурси на вищі щаблі прокурорської системи не були проведені», – зауважує він.

За словами Банчука, однак, про відставку Луценка можна наразі говорити, тільки якщо він сам цього захоче.

Директор українського представництва антикорупційної організації Transparency international Ярослав Юрчишин опублікував на «Українській правді» колонку до річниці Юрія Луценка на посаді генерального прокурора, де написав, що за цей час, як і двоє його попередників, Луценко не досягнув помітного успіху у розслідуванні топ-корупції. Натомість, за словами Юрчишина, так звані «вишки Бойка» стали «вишками Кацуби», але потім колишній заступник голови правління НАК «Нафтогаз» Олександр Кацуба вийшов на волю, уклавши угоду зі слідством. Водночас, як пише Ярослав Юрчишин, вже за керівництва Луценка закрили провадження щодо незаконного збагачення колишнього міністра екології Миколи Злочевського, а з низки чиновників часів Януковича Європейський союз скасував персональні санкції.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG