Доступність посилання

ТОП новини

Волинські чехи хочуть повернутись на історичну батьківщину


40 родин волинських чехів звернулись до чеського президента Мілоша Земана з проханням про репатріацію.

Своє прохання про повернення до Чехії вони мотивують насамперед почуттям страху, що «розпочнеться війна з Росією, яка вже приєднала Крим, і що їхні чоловіки можуть бути мобілізовані, щоб воювати».

До прохання волинських чехів Мілош Земан поставився прихильно. Як повідомляє його адміністрація, Мілош Земан звернувся до міністра внутрішніх справ Мілана Хованеца, щоб той пішов назустріч бажанню 40 родин волинських чехів щодо репатріації до Чехії.

На думку Земана, «становище у нинішній Україні не дає можливості волинським чехам вести повноцінне життя».

У березні цього року волинські чехи з таким самим проханням вже звертались до президента, прем’єра та інших політиків Чехії, однак тоді їхнє прохання було відхилене.

Враховуючи нинішню ситуацію в Україні, Мілош Земан вважає, що прохання волинських чехів треба задовольнити, до того ж, як зазначив Земан, «держава є державою лише тоді, якщо може подбати про своїх громадян за кордоном».

В Україні, в першу чергу у Волинській і Житомирській областях, але і в інших регіонах також, зараз живе, як вважають, близько 20 тисяч осіб чеського походження. В Україні волинські чехи живуть із другої половини 19-го століття.

XS
SM
MD
LG