Доступність посилання

ТОП новини

Еттінґер: Росія не повинна використовувати ціну на газ як політичну зброю


Ґюнтер Еттінґер
Ґюнтер Еттінґер
Москва не повинна використовувати ціну на газ як політичну зброю проти України, заявив комісар ЄС з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер.

Виступаючи в середу в Брюсселі на конференції «Прокладаючи шлях для стратегії європейської енергетичної безпеки», європейський комісар констатував, що «де б не працював ринок, енергетика не може бути використана як політичний інструмент».

«Енергетика – не зброя, вона не повинна використовуватись у політичних цілях. Не можуть енергоносії чи ціна на газ використовуватись, як засіб політичного тиску на Україну, а також і на Молдову, Грузію чи Азербайджан», – додав комісар ЄС.

Еттінґер також попередив Київ, що монопольна енергетична залежність від російського газу робить Україну вразливою і змушує платити вищі ціни.

«Ми бачимо на прикладі України, що якщо існує монополія, якщо існує один поставник, існує один транзитний маршрут, то тоді і ціна на газ вища. Якщо ж ринки урізноманітнені, тоді можна мати більший контроль над ціною на газ», – сказав єврокомісар.

Він також заявив про необхідність для ЄС стабільної енергетичної політики.

Раніше Еттінґер заявлялв, що газовий сектор не підходить для списку можливих санкцій проти Росії. За його словами, попри кризу, ЄС продовжуватиме газове партнерство з цією країною.
XS
SM
MD
LG