Доступність посилання

ТОП новини

Україні й Польщі треба уникати політизації трагічних питань історії – МЗС


Можливе ухвалення Сеймом Польщі заяви про визнання ОУН-УПА «злочинною організацією» не відповідатиме рівневі стратегічного партнерства з Україною. Про це заявив виконувач обов’язків директора департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс.

«Обидві сторони повинні докладати зусиль для уникнення політизації питань трагічних сторінок історії України і Польщі. Це потрібно зробити заради утвердження історичної правди і справедливості, дружніх і партнерських відносин між народами обох сторін. Я хочу сказати, що Україна і Польща за понад 20 років незалежності стали прикладом того, як вирішуються такі суперечливі питання, як їх можна вирішувати і досягати згоди і порозуміння у цих питаннях», – відзначив Перебийніс.

Необхідно, щоб питання історії українці і поляки залишали для істориків, а не для політиків. Нині українська сторона робить усе для того, щоб гідно вшанувати пам’ять жертв українсько-польського протистояння в роки Другої світової війни, наголосив речник.

11 квітня у Сеймі Польщі був зареєстрований проект постанови про визнання ОУН і УПА «злочинними організаціями, які вчинили геноцид польського населення східних кресів (територій, які до війни були в складі Польщі) 1939-1947 років».

Один з авторів проекту, депутат від Польської селянської партії Францішек Стефанюк заявив Радіо Свобода, що партія ініціювала ухвалення цієї заяви на прохання родичів загиблих на «східних кресах».

За словами Стефанюка, ухвалення цього документа не повинне погіршити польсько-українські відносини.

В Україні ВО «Свобода» заявило, що ухвалення такої заяви завдасть непоправної шкоди відносинам України і Польщі.

В Україні створили громадський комітет «Примирення між народами». Його ініціаторами стали екс-президент Леонід Кравчук, патріарх УПЦ (Київського патріархату) Філарет і кардинал Української греко-католицької церкви Любомир Гузар. Вони заявили, що напередодні 70-х роковин пам’яті жертв Волинської трагедії 1943 року зобов’язані запобігти можливій ескалації напруження між українцями та поляками.
XS
SM
MD
LG